Bosna i Hercegovina     | 15.12.2020. 14:55 |

Komšić i Džaferović: Ne želimo biti ruski pijuni na Balkanu (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu se sastali danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini iako je prvobitnim protokolom bilo predviđeno da Lavrova službeno prime sva tri člana Predsjedništva BiH.

Za razliku od predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika s kojim se Lavrov prvo sastao jučer u Istočnom Sarajevu po dolasku u BiH, Komšić i Džaferović odbili su da ga ugoste danas u državnom predsjedništvu jer, kako su izjavili na vanrednoj pres-konferenciji, na jučeršnjem sastanku s Dodikom ispoljeno je nepoštivanje institucija i države Bosne i Hercegovine.   

Komšić je obrazložio da tom prilikom nije bilo istaknute zastave Bosne i Hercegovine, što, po njegovom mišljenju, nije puka greška protokola već nipodaštavanje, negiranje državnih institucija BiH, što vrlo dobro zna i Lavrov kao iskusni i veoma dobro obaviješteni diplomata.

Osim toga, po Komšićevim navodima, Lavrov je u susretu s Dodikom pozdravio Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o tzv. vojnoj neutralnosti, što je odluka kakvu može donijeti samo državni nivo, ne i entitetski.

To su samo dva primjera koja govore o nipodaštavanju, negiranju institucija BiH, dodao je Komšić i ustvrdio da je Lavrov jako dobro upućen u političke odnose ne samo u ovoj regiji.

- Tražimo od Ruske Federacije da poštuje institucije države Bosne i Hercegovine, što sada, nažalost, nije slučaj - rekao je Komšić navodeći da su slični stavovi ispoljeni sinoć i na Facebook stranici glasnogovornice ruskog ministra vanjskih poslova.

Komšić obrazlaže da su on i Džaferović sa žaljenjem donijeli odluku da ne ugoste Lavrova i da je ta opcija prevagnula u razmišljanju da li ipak otići na najavljeni sastanak i kazati svoje mišljenje. Odluka da odbiju primiti ruskog ministra vanjskih poslova šalje jaču poruku, mišljenje je ove dvojice članova bosanskohercegovačkog državnog predsjedništva.

Šefik Džaferović je na vanrednoj pres-konferenciji rekao da su na taj način sačuvani dostojanstvo i ponos Bosne i Hercegovine.

- Bosna i Hercegovina nije svjetska sila, ali jeste značajna država. Lavrov je jučer iznio stavove koji se već duže ponavljaju i u ponašanju ruskog ambasadora u BiH - rekao je također Džaferović.

Na novinarsko pitanje kakva može biti očekivana reakcija Ruske Federacije nakon ovakvog razvoja događaja, Džaferović odgovara da s ruske strane očekuje puno poštivanje Dejtonskog sporazuma.

A poštivanje tog sporazuma, po njegovim daljnjim navodima, podrazumijeva i poštivanje svih aneksa, odnosno činjenice da su zastava i grb simboli države Bosne i Hercegovine.

I institucija visokog predstavnika u BiH je jedan od aneksa, naglašava ovaj član  Predsjedništva BiH. 

- Visoki predstavnik je potreban u Bosni i Hercegovini, njegov odlazak zagovaraju snage secesije. On ne može otići dok ne bude promijenjen Ustav i dok ne budu stvoreni uvjeti za normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Dejtonski sporazum znači i poštivanje zakona i odluka države BiH, a jedna od njih je i o komisiji o NATO integracijama i opredjeljenju Bosne i Hercegovine za članstvo u NATO-u.  Sve te odluke jučer su osporavane - riječi su Šefika Džaferovića.

Ne mogu se dovoditi u pitanje odluke Bosne i Hercegovine o njenoj izgradnji kao multietničke zajednice, o poštivanju prava svih, o ekonomskim i političkim reformama, opredjeljenju za članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu, naveo je također član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, a Komšić dodao da je u donošenju takvih odluka Bosne i Hercegovine učestvovao i Milorad Dodik, odnosno politička opcija koju on zastupa.

Uz dužno poštivanje Ruskoj Federaciji s kojom BiH želi imati dobre odnose, kao i Lavrovu lično, „ne pristajemo biti ruski pioni na Balkanu“ u njenim odnosima s međunarodnim partnerima, zaključio je na ovoj vanrednoj pres-konferenciji Željko Komšić.

Pogledajte https://fena.ba/video/5175

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1DKQjhKjPVyWTxmqgaATbrxHvaVlE7qnx?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'