Bosna i Hercegovina     | 15.12.2020. 14:42 |

VKBI - Lavrov doveo u pitanje međunarodno-pravni subjektivitet BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) u saopćenju za javnost ocjenjuje da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov diskreditirao međunarodnu diplomatsku praksu i doveo u pitanje međunarodno-pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

- Iskusni i vrsni ruski diplomata, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, svojim jučerašnjim i današnjim susretima i izjavama diskreditirao je međunarodnu diplomatsku praksu i pravila čime je narušio ugled svoje zemlje i poslao niz poruka koje ne idu u prilog stabilizaciji, integraciji i uređenju Bosne i Hercegovine na temeljima evropskih demokratskih vrijednosti.

Ministar Lavrov kao predstavnik Rusije, koja je jedan od svjedoka Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, morao bi znati da u Bosni i Hercegovini ne postoje „predstavnici“ naroda već izabrani zvaničnici u institucijama BiH iz reda njenih naroda, ostalih i građana.

Očigledno se radi o implementaciji nove strategije i pristupa Ruske Federacije spram Bosne i Hercegovine. Ovo će otvoriti široku lepezu neslaganja između svjetskih velesila, prema budućim procesima u BiH i izazovima kojima je BiH izložena - navodi se.

Kako se ističe u saopćenju za javnost, susret sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u zgradi institucija entiteta u RS u Istočnom Sarajevu, u najmanju ruku predstavljaju nepoštivanje institucije Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje ima svoje sjedište i adresu odnosno nepoštivanje države domaćina.

- Tim prije jer je i najavljen zvaničan susret sa Predsjedništvom BiH i ministricom vanjskih poslova BiH. Ovaj „dogovoreni“ propust otvara prostor da zvaničnici drugih država prilikom posjete Ruskoj Federaciji „zaobiđu“ zvanične institucije i objekte državnih organa Ruske Federacije.

Sigurni smo da bi sličan način posjete i susreta u Ruskoj Federaciji bio ravan diplomatskom skandalu. U izjavama nakon susreta u Istočnom Sarajevu, prvi put je javno šef ruske diplomatije govorio o saradnji sa jednim bh. entitetom - RS-om što otvara niz pitanja kojima ćemo svjedočiti u bliskoj budućnosti. Izjava ministra Lavrova da „Postojanje OHR-a pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i prema suverenitetu ove zemlje“ dokazuje da su njegove namjere spram BiH, kao suverene i nezavisne države, neiskrene jer je ova teza potpuno besmislena i neutemeljena.

Kako ministar Lavrov zna, i koje su to činjenice kojima OHR pokazuje nepoštovanje prema narodima BiH? Drugi dio njegove tvrdnje je posebno neutemeljen jer je OHR dio Deytonskog sporazuma, čiji je garant upravo i država koju predstavlja ministar Lavrov.

Drugi susret ministra Lavrova, sa Draganom Čovićem u Hotelu Evropa (a ne radi se o protokolarnoj večeri), još više diskreditira dobronamjernost ruske vanjske politike jer se ministar Lavrov nije sastao sa funkcionerom Doma naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine (jer bi ta posjeta morala po diplomatskom protokolu biti upriličena u sjedištu Parlamentarne Skupštine BiH), već sa predsjednikom HDZBiH.

-Prihvatanje predsjednika HDZBiH Dragana Čovića, kao predstavnika Hrvata u Bosni i Hercegovini je potpuni nonsens, obmana i zlonamjerna konstrukcija uperena protiv legalnih i legitimnih institucija Bosne i Hercegovine.

Ukoliko je tačno, kako je Dragan Čović prenio na twiteru (što nije demantovano niti od ministra Lavrova ni ambasade Ruske Federacije u Sarajevu), da je bilo razgovora o Izbornom zakonu BiH, isto predstavlja diplomatski skandal jer se radi o klasičnom unutrašnjem pitanju jedne suverene države.

Da li je uopće pojmljivo da ministar vanjskih poslova neke države, u Moskvi sa nekim od funkcionera u Ruskoj Dumi, javno razgovara o Izbornom zakonu Ruske Federacije.

Ova posjeta razotkriva novi pristup Ruske Federacije spram Bosne i Hercegovine, koja je suštinski najavljena kroz održavanje on-line konferencije od ruskog ambasadora UN u Savjetu bezbjednosti, a kojoj su prisustvovali Milorad Dodik i Dragan Čović kao „predstavnici naroda“.

Novi pristup Rusije, koji je očigledno direktno uperen na rušenje institucija Bosne i Hercegovine, a koji je danas prezentirao ministar Lavrov, ogleda se u tome da se u međunarodni kontekst kao pregovarači uvedu tzv. predstavnicima naroda (koji kao takvi uopće ne postoje ni de jure ni de facto u ustavno-pravnom poretku Bosne i Hercegovine) u BiH, a ne da se razgovara i pregovara sa zvaničnicima, koji su u skladu sa Ustavom i važećim zakonima, izabrani u institucije Bosne i Hercegovine. Ovaj pristup svojevsrtan je udar na međunarodno pravni subjektivitet i institucije Bosne i Hercegovine te je kao takav u potpunosti neprihvatljiv – ističe se.

Današnji izostanak članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića za VKBI je 'jasan državnički potez, kojeg treba pozdraviti'.

- Očekujemo upućivanje jasnih i nedvosmilenih stavova od legitimnih i legalnih predstavnika u institucijama BIH ministru Lavrovu i Ruskoj Federaciji, kako bi se ova nova strategija i novi pristup Ruske Federacije u začetku odbacile jer iste predstavljaju perfidan udar na Bosnu i Hercegovinu, njenu destabilizaciju i neko novo prekrajanje - saopćio je Ured za odnose s javnošću VKBI.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'