Kultura     | 15.12.2020. 12:24 |

Univerzitet u Sarajevu brojnim događajima obilježava 71. godišnjicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - Prije 71 godinu osnovan je Univerzitet u Sarajevu. Taj dan, 2. decembar, dan osnivanja prvog univerziteta u Bosni i Hercegovini predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine.

Drugi decembar 1949. godine ostat će trajno zapisan kao početak promjene bosanskohercegovačke paradigme, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu. 

Kako se navodi u saopćenju, više od sedam decenija postojanja svake institucije prilika je da se zastane, pogleda u prošlost i osmisli njena bliža i dalja budućnost. Izazovi na kraju druge dekade 21. stoljeća bili su ogromni za čitavo čovječanstvo. Još jednom se pokazalo da su nauka i znanje kao i naučno-istraživački rad presudni u kreiranju i opstanku života i civilizacijskih vrijednosti koje baštinimo.

Ta značajna godišnjica Univerziteta u Sarajevu bit će tradicionalno obilježena u decembru, brojnim događajima.

Između ostalih, biće održana promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu 17. decembara, izložba umjetničkih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, 17. decembra te svečana promocija diplomanata i magistranata fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu 19. decembra. 

Zbog pogoršane epidemiološke situacije promocija će biti održana u online formatu, a ceremonija se može  pratiti uživo na programu Televizije Sarajevo i Youtube kanalu Univerziteta u Sarajevu: www.youtube.com/channel/UCWDYTX9HVHlF2BPghjoYx1A.

Kako bi bosanskohercegovačku javnost podsjetili na razvojne etape i doseg najstarije i najznačajnije ustanove visokog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada u BiH bit će prezentiran film o sarajevskom Univerzitetu: youtu.be/G_IHlbhoR88.

Također, u povodu 71. godišnjice Univerziteta u Sarajevu biće prezentirana Monografija sa nastankom i dosadašnjim radom najveće i najstarije univerzitetske institucije u Bosni i Hercegovini – Univerziteta u Sarajevu:www.unsa.ba/sites/default/files/inline files/70Godina_UNSA_bh_2019_Web.pdf.

 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!