Bosna i Hercegovina     | 15.12.2020. 12:12 |

Ramić i Salkić: Povratničku zajednicu dodatno pomoći i ojačati održivi povratak

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - O trenutnom stanju povratnika i mogućim modalitetima pomoći najbitnijoj kategoriji društva razgovarali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić.

Konstatirano je da novac kojim raspolaže Ministarstvo nije dovoljan da bi se udovoljilo zahtjevima povratnika, kroz sve programe koji se realiziraju.

- Učinili smo Ministarstvo otvorenim i dostupnim za svakog povratnika. Stoga imamo mnogo veći broj zahtjeva na našim javnim pozivima. To i jeste bio cilj, da se dođe do svake kuće, studenta, poduzetnika, poljoprivrednika. Transferi su nedovoljni da bi realizirali veći postotak zahtjeva. Prinuđeni smo da odaberemo dio korisnika, pogotovo u izgradnji i rekonstrukciji objekata, podršci poljoprivredi, ali imamo i projekte koje realiziramo stoprocentno - stipendije studentima, subvencija karata srednjoškolcima, prvo zaposlenje i druge. Slika stanja povratnika se svakodnevno popravlja, to nas raduje - kazao je Ramić.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, diskriminacija u zapošljavanju povratnika prednjači, na sve druge diskriminatorne oblike koji su prisutni u povratničkim sredinama.

-Zbog takvog odnosa vlasti bh. entiteta RS prema povratnicima međunarodna zajednica i federalne institucije trebaju pružiti dodatnu neophodnu pomoć.

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica  podiglo je ljestvicu saradnje i konkretne podrške povratničkoj populaciji. Naša zajednička misija je "prava i mogućnosti svakog građanina ove države ujednačiti", nema privilegovanih. Mi ćemo se nastaviti boriti, dok to ne ostvarimo u potpunosti. Svakom djetetu da se omogući obrazovanje i izučavanje maternjeg jezika jer je to naš identitet. Želimo da nas ima u svakoj instituciji, u našim mjestima povratka - istakao je Salkić.

Na sastanku je zaključeno da će se tokom planiranja budžeta tražiti povećanje za održivi povratak i na taj način osigurati značajniju podršku u samozapošljavanju i zapošljavanju.

- Ističu da je došlo vrijeme za novi pristup realizacije Aneksa VII, ali u realizaciji je neophodna konkretnija podrška međunarodne zajednice koja pokazuje spremnost i odlučnost da Bosna i Hercegovina snažno krene naprijed - saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana