Svijet     | 15.12.2020. 10:09 |

Elektorski koledž potvrdio - Joe Biden je naredni američki predsjednik

FENA Internet

WASHINGTON, 15. decembra (FENA) - Elektorski koledž potvrdio je u ponedjeljak snažnom većinom glasova Joa Bidena kao narednog američkog predsjednika, ratificirajući njegovu novembarsku izbornu pobjedu nad predsjednikom Donaldom Trumpom, koji odbija priznati poraz.

Predsjednički elektori dali su Bidenu solidnu većinu od 306 elektorskih glasova naspram Trumpovih 232, u istoj margini glasova koju je imao Trump kada je pobijedio u utrci za Bijelu kuću prije četiri godine.

Povišene mjere sigurnosti bile su uvedene u nekim državama dok su se elektori sastali u ponedjeljak kako bi ubacili glasačke listiće, s maskama, uz fizičko distanciranje i ostale mjere predostrožnosti zbog pandemije. Rezultati će biti poslani u Washington i prikupljeni 6. januara na zajedničkoj sajednici Kongresa kojom će predsjedati potpredsjednik Mike Pence.

Za sve Trumpove neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari bilo je malo dokaza jer nije bilo nikakvih promjena u svakom elektorskom glasu dodijeljenom Bidenu i aktuelnom predsjedniku, a rezultati narodnog glasanja zvanično su predočeni svakom od kandidata na izborima. Na izborni dan,  demokrata Biden pobijedio je aktuelnog republikanskog predsjednika Trumpa s više od sedam miliona narodnih glasova širom zemlje.

Kalifornijskih 55 elekotorskih glasova dovelo je Bidena u odlučujuću prednost. Vermont, s tri glasa, prva je savezna država koja je izvijestila o elektorskim glasovima, dok su Havaji, s četiri elektorska glasa bili posljednji.

- Još jednom su u Americi vladavina zakona, naš Ustav i volja naroda prevladali. Naša demokratija - potiskivana, iskušavana, pod prijetnjom - dokazala je da je otporna, iskrena i snažna – izjavio je Biden u večernjem govoru u kome je istaknuo obim svoje pobjede i rekordnih 81 milion ljudi koji su glasali za njega.

On je ponovio obećanje iz predizborne kampanje da će postati predsjednik svih Amerikanaca, bez obzira da li su glasali za njega ili ne, i da će Sjedinjene Države čekati teška borba protiv virusa i za oporavak ekonomije.

Nije, međutim, bilo ustupaka iz Bijele kuće, gdje je Trump nastavio da iznosi neutemeljene navode o izbornoj pobjedi.

Trump je ostao u Ovalnom uredu dugo nakon zalaska sunca u Washingtonu, pozivajući saveznike i republikanske kolege da nastave osporavati broj glasova elektorskog koledža, sudeći po Bijeloj kući i savjetnicima njegove predizborne kampanje, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo