Svijet     | 14.12.2020. 16:22 |

Washinngton skinuo Sudan s liste sponzora terorizma

FENA Internet

KHARTOUM,  14. decembra (FENA) - Sjedinjene Države zvanično su uklonile Sudan s crne liste država sponzora terorizma, saopćila je u ponedjeljak američka ambasada u Khartoumu, manje od dva mjeseca nakon što je ta istočnoafrička zemlja obećala da će normalizirati odnose s Izraleom.

Današnji potez otvorio je put za slanje pomoći, otpis duga i ulaganja u zemlju koja prolazi kroz nestabilnu političku tranziciju i tešku ekonomsku krizu pogoršanu pandemijom COVID-19.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u oktobru da skida Sudan s liste, 27 godina nakon što je Washington po prvi put uvrstio tu zemlju na svoju crnu listu zbog pružanja utočišta islamskim militantima.

- Kongresni period notifikacije od 45 dana je istekao i državni sekretar je potpisao dokument kojim lišava Sudan karakterizacije države sponzora terorizma – saopćila je američka ambasada na Facebooku, dodajući da j ta mjera „na snazi od danas“.

U odgovoru na američki potez, zapovjednik sudanske vojske, general Abdel Fattah al-Burhan – koji uživa dvostruku funkciju vojnog i čelnika Suverenog vijeća, najvišeg izvršnog organa vlasti Sudana – „uputio je čestitku sudanskom narodu“.

-  To je ostvareno u duhu decembarske revolucije – navodi on na Twitteru, misleći na istorijski mjesec u 2018. kada su protesti izbili protiv ondašnjeg čelnika Omara al-Bashira.         

Bashira je svrgnula s vlasti vojska u aprilu 2019, iu četvrtom mjesecu demonstracija protiv njegove autoritarne vladavine i 30 godina nakon što ga je puč uz pomoć islamista doveo na vlast, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'