Regija     | 14.12.2020. 14:38 |

Hrvatska i Italija će isključivi gospodarski pojas proglasiti u siječnju

FENA Agencije

ZAGREB, 14. prosinca (FENA) - Hrvatska Vlada je na sjednici u ponedjeljak usvojila odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (IGP) što će se formalno dogoditi u siječnju nakon trilateralnog ministarskog sastanka sa Slovenijom i Italijom. 

Vlada je na sjednici usvojila nacrt prijedloga odluke o proglašenju IGP-a u Jadranskom moru, a sabor će o tome glasati na izvanrednoj sjednici u četvrtak, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako je u razgovoru sa slovenskim i talijanskim kolegom „postignuto razumijevanje“ da će Hrvatska i Italija proglasiti IGP-ove nakon trilateralnog susreta u siječnju iduće godine. 

Grlić Radman je dodao da će se na tom sastanku razgovarati i o jačanju suradnje na području Jadrana, s ciljem njegove ekološke zaštite i upravljanja plavim gospodarstvom. 

Šef hrvatske diplomacije ranije je najavio proglašenje IGP-a Vijeću ministara Europske unije te susjednim državama, a o tome je govorio i na videokonferenciji Mediteranski dijalog. 

Naglasio je da se IGP proglašava sukladno pomorskom zakoniku, Konvenciji UN-a o pravu mora i zakonodavstvu EU-a te da će taj pojas ostati morski prostor u kojem će sve države „ne dirajući suverena prava i jurisdikciju Hrvatske uživati međunarodnim pravom zajamčene slobode i prava“. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sjednici je istaknula kako će IGP dodatno unaprijediti već „duboku, pa u posljednje vrijeme i izvrsnu suradnju s Talijanima“ po pitanju ribarskih flota i upravljanja resursima. 

Premijer Plenković ranije je istaknuo da će IGP u odnosu na postojeći Zaštićeni ekološko-ribolovski pojas (ZERP), proglašen 2003. godine, donijeti dva nova prava – izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja, prenosi Hina.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'