Bosna i Hercegovina     | 14.12.2020. 14:02 |

Mahmutbegović: 'Uime naroda' vode opasne politike koje donose samo nesreću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - U Jelisejskoj palati u Parizu, na današnji dan, prije 25 godina, potpisan je mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, a koji je postignut 21. novembra u Daytonu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melike Mahmutbegović povodom te godišnjice podsjetila je na riječi prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića koji je kazao da to nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata.

- U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut - kazao je Izetbegović na ceremoniji potpisivanja Međunarodnog mirovnog sporazuma.

Kako je ocijenila Mahmutbegović, rat i agresija na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine bila je jedna od najkompliciranijih svjetskih problema, a upravo je Daytonskim sporazumom taj rat zaustavljen i uspostavljen je mir.

- Danas se zato prisjećamo rahmetli Izetbegovića i svih onih koji su utkali svoje živote da bi Bosna i Hercegovina opstala i da bismo u njoj mogli živjeti u miru - kazala je.

Uprkos prisutnom dojmu da se radi o "nepravednom miru" koji je, ipak, "bolji od nastavka rata", velika je istina, smatra Mahmutbegović, da poslije Daytonskog sporazuma nije ispaljen ni jedan metak i to je njegov najveći doprinos.

Međutim, dodaje, ostale su različite percepcije Daytonskog sporazuma, jer on, kako je to ovih dana dobro primijetio prof. dr. Ivo Komšić, ratni član Predsjedništva Republike BiH, nije ugasio politike koje su počele i vodile rat.

Te politike su zaista žive, upozorava Mahmutbegović, u Bosni i Hercegovini i u susjedstvu, te smo svakodnevno svjedoci njihovoj destruktivnosti na putu nastojanja da se "drugim sredstvima" dođe do ostvarenja de facto ratnih ciljeva.

- Tome je upravo na 25. godišnjicu Daytonskog sporazuma imala priliku svjedočiti kompletna međunarodna javnost. BiH živi rijedak paradoks gdje značajan broj onih koji je predstavljaju čini sve da njene institucije atrofiraju i da izgube svoj smisao postojanja. I ne samo BiH već i bosanskohercegovačko društvo, kojeg se po svaku cijenu želi atomizirati, a zajednički život pokazati nemogućim - smatra Mahmutbegović.

Naglašava da se "uime naroda" vode opasne politike koje su samo donosile i donose nesreću i narodima i svim građanima ove zemlje, čemu svjedoči činjenica o desetinama hiljada mladih koji su posljednjih godina napustili BiH.

Mišljenja je da su predstavnici takvih politika pasivnost međunarodne zajednice - koja je, zapravo, nastojala ostaviti prostora institucijama BiH da se prirodno razvijaju na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji - pogrešno shvatili kao znak slabosti, odnosno  da je to trenutak da se dođe do realizacije politika iza kojih su ostajali samo zločini, genocid, logori, urbicid, gradovi pod opsadom, hiljade ubijenih i osakaćenih.

- Takve politike moraju shvatiti da međunarodni faktori neće dozvoliti da se jedan ugovor o miru sruši. Izvjesnije je danas da će biti urušene takve politike, a da će naša zemlja doći ne samo do svojih bosanskih vrijednosti i zajedništva, već i toga da postane funkcionalna demokratska država, članica euroatlantskih integracija, u kojoj će se živjeti, u miru, slobodi, gdje će biti moguće graditi zajedničkih prosperitet, na zadovoljstvo svih nas, građana Bosne i Hercegovine - zaključila je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana