Bosna i Hercegovina     | 14.12.2020. 13:10 |

Okončan trogodišnji projekt podrške zaštitnicima najugroženijih bh. kategorija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Devet bh. organizacija bavilo se ranjivim kategorijama u projektu 'Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH', koji je implementirao CARE International u Bosni i Hercegovini uz podršku Vlade Češke Republike i CARE Češka. Završnim partnerskim sastankom uspješno je okončan trogodišnji projekt, tokom kojeg su ranjive kategorije imale podršku i zbrinjavanje.

- Velik broj ljudi je zaposleno kroz socijalna preduzeća. Poboljšana je pozicija zlostavljanih žena kroz program sigurnih kuća, romske populacije kroz rad u socijalnim preduzećima, LGBT populacije, oboljelih od cerebralne paralize i distrofije i drugih ranjivih kategorija u BiH - navodi se. 

Bez redovnih izvora finansiranja, Udruženja koje okuplja oboljele od cerebralne paralize i distrofije, teškog oblika invalidnosti, koje nastaje tokom rođenja ili u ranoj mladosti, bilo je na rubu gašenja.

Potom je CARE International počeo pružati podršku. Od tada su, ne samo opstali, nego i znatno unaprijedili rad svog socijalnog preduzeća u kojem rade oboljeli od cerebralne paralize i distrofije.   

Kako kaže predsjednica UCPD Goražde Mirsada Ćulov,  zahvaljujući Češkoj ambasadi i Češkoj razvojnoj agenciji, imali su podršku za izvoz njihovih proizvoda, edukacije, ali i materijalnu pomoć u vidu opreme i mašina za proizvodnju, materijala, pelena, akumulatora za kolica. 

Projekt 'Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH' znatno je pridonio opremanju Sigurne kuće koju vodi Udruženje 'Budućnost' iz Modriče te podršci zbrinjavanju žena i djece žrtava nasilja,kao i zagovaranju za važna pitanja usmjerena na obeshrabrivanje porodičnog nasilja.  

Kako je kazala direktorica UG "Budućnost" iz Modriče Jelena Mišić,  u prethodne dvije godine, zahvaljujući tom donatoru, zamijenili su stolariju i namještaj, kupili novu peć i kuhinjske elemente u Sigurnoj kući.

-Znatan dio novca uložen je i u ekonomsko osnaživanje žrtava nasilja, kroz nabavku različitih mašina i alata - istakla je.

Zahvaljujući podršci Vlade Češke Republike i CARE Češka osnažen je i rad Udruženja 'Otaharin' iz Bijeljine, koje vodi Dnevni centar za djecu koja žive i/ili rade na ulici ili su u opasnosti da to postanu, kao i socijalno /društveno odgovorno preduzeće "Agro-Plan" koje zapošljava pripadnike romske populacije, u proizvodnji organskih poljoprivrednih proizvoda. 

Izvršni direktor Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" Dragan Joković kaže da su, kroz podršku CARE International, bili u mogućnosti raditi na rješavanju uzroka marginalizacije i diskriminacije Roma i Romkinja, kroz sveobuhvatne intervencije, unapređenje dostupnih socijalnih usluga, podršku zapošljavanju...

- Najbitnije je istaći da takva podrška  ostavlja značajan trag i mijenja na bolje živote naših sugrađana,  Roma i Romkinja. Oni bez takve podrške ne bi imali mogućnosti pristupiti pravima i ostvariti svoje potencijale - poručio je.

Projektom je rađeno na mentalnom i socijalnom zdravlju te prevenciji i tretmanu mentalnih problema, kroz podršku radu Organizacije 'Amica Educa' iz Tuzle. Kroz intervencije u prostoru, osobe s invaliditetom su dobile pristup adekvatnoj psihosocijalnoj podršci. 

Po riječima direktorice Organizacije 'Amica Educa' Selme Aličić, osim opremanja terapeutske sobe gdje se provodi psihoterapijski rad i sale gdje se provodi psihoedukativni rad sa grupama, ove godine su dobili podršku za izgradnju rampe.

- Ta rampa omogućava pristup našim prostorijama, osobama s invaliditetom. CARE podržava naša nastojanja da poboljšamo socijalnu uključenost ranjivih kategorija - poručila je.

Kroz dio projekta koji se nastavlja uz podršku Austrijske razvojne agencije – ADA, u Rudom je registrovana poljoprivredna ženska zadruga OPŽZ "Kreativna vizija", Štrpci - usmjerena na osnaživanje nezaposlenih žena u ruralnim zajednicama. Prvi rezultati su uslijedili, odmah poslije registracije.  

- Zajedničkim angažovanjem smo zasadile 70 ari šipurka i 100 sadnica ruže đulberšećerke. Ostatak nabavljenih sadnica, namijenjenih budućim kooperanticama, pravilno su zatrapljene i sadnja će biti izvršena na proljeće - istakla je Svetlana Vuković, izvršna direktorica COD Luna Rudo. 

Udruženje 'Duga' iz Sarajeva osiguralo je podršku logopeda za 57 djece, ali i provelo snažnu kampanju za ostvarivanje prava djece s teškoćama na inkluzivno obrazovanje.

Zajedno s organizacijama osoba s invaliditetom zahtijevali su od vlada i ministarstava sistemska rješenja u toj oblasti, u Kantonu Sarajevo i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Unaprijeđen je rad socijalnog preduzeća OPZ 'Žena', koju vodi Udruženje žena 'Maja'.

Udruženje građana 'Nešto Više' razvilo je kroz projekt okupacione terapije i edukacije u oblasti permakulture, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i zelene ekonomije. Više od 500 građana je prošlo njihove edukacije, usmjerene prema životu u skladu s prirodom. 

Projektom su podržane brojne aktivnosti Sarajevskog otvorenog centra, među kojima i pružanje prostora "druge kuće“ za LGBTI osobe.  

''Kroz tri godine koliko traje CARE podrška Sarajevskom otvorenom centru, imali/e smo priliku unaprijediti naš rad na različitim programima: program ženskih prava - kroz osnaživanje mladih žena i rad na pitanjima usvajanja kantonalnih gender akcionih planova te program prava LGBTI osoba - kroz direktan rad sa LGBTI zajednicom, pružanje prostora, ''druge kuće'' za LGBTI osobe, u kojoj mogu slobodno izražavati svoje identitete koje niti društvo, a najčešće ni njihove porodice ne prihvataju - poručila je Nejra Agić, koordinatorica komunikacija u Sarajevskom otvorenom centru.

Projekt koji nastoji zaštititi najugroženije skupine stanovništva uspješno je proveo CARE International u BiH, uz podršku Vlade Češke Republike i CARE Češka.

Projektima CARE International Balkans obuhvaćene su organizacije iz čitave BiH - UCPD Goražde, Amica Educa, Sarajevski otvoreni centar, Budućnost Modriča, Duga, Otaharin, UG Nešto Više, COD Luna Rudo i UŽ Maja.  

Projekt manager CARE International Balkans Branislav Tanasijević smatra da su organizacije, tokom trogodišnjeg projekta, izvrsno iskoristile podršku Vlade Češke Republike.

- Kreiranjem novih i poboljšanjem postojećih usluga prema svojim ciljnim grupama ove godine organizacije ostaju na znatno višem nivou, nego što su bile na početku 2018. - istakao je.

Direktorica CARE International Balkans Sumka Bučan s ponosom kaže  da iza njih ostaju pozivna djela koja su, u prethodne tri godine kroz jačanje organizacija civilnog društva, učinila živote njihovih korisnika, predstavnika i marginaliziranih grupa, boljim.

- To jeste bio i krajnji cilj, koji smo željeli postići - istakla je. 

Kako se navodi u saopćenju za javnost, projekt 'Unaprjeđenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH', kroz protekle tri godine, znatno je pridonio jačanju slabe socijalne skrbi, kao i pristupu pravima i socijalnoj uključeni za marginalizovane i najugroženije društvene kategorije. Dio projekta će biti nastavljen, uz podršku Austrijske razvojne agencije - ADA. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom