Bosna i Hercegovina     | 12.12.2020. 14:30 |

U Sarajevu Treća konferencija za mame 'MAMF'

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Treća MAMF konferencija za mame, čiji je cilj povezati majke iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, održava se danas u Sarajevu.

Glavna misija je okupljanje žena iz različitih krajeva BiH o zajedničkim temama, kao što su majčinstvo, briga o zdravlju, poslovni izazovi, ali je to i prilika da se žene zabave, uvežu i 'napune baterije' slušajući priče drugih  žena, dijeleći iste brige, strahove, ali i ohrabrenja.

Po navodima organizatora iz tima MAMF projekta u čijem se okviru konferencija održava, ove godine je poseban akcenat na aktivnom doprinosu u zajednici jer „ono što činimo i promoviramo može itekako uticati na živote drugih“.  

Jedan od panelista, specijalista ginekologije i akušerstva Admir Rama, novinarima je tokom konferencije izjavio da je liječenje neplodnosti, kao jedna od današnjh tema, medicinsko-socijalni i gorući problem za sve više parova u Bosni i Hercegovini koji se ne mogu prirodnim putem ostvariti kao roditelji već im je neophodno liječenje odnosno medicinska pomoć.

Do prošle godine, u Federaciji BiH nije bilo zakona za sistemsku pomoć tog nivoa takvim parovima,već su kantoni i drugi nivoi davali podršku, ali nuejdnačeno, neki su sufinansirali liječenje, neki ne.

Pad nataliteta je trend prisutan u Evropi generalno, pa i u Bosni i Hercegovini, gdje 15 do 20 posto parova ima problema s neplodnošću.

Federalni zakon je u primjeni, naglašava Rama, međutim,  liječenje neplodnosti je skupa terapija s nepredvidivim ishodom. S medicinske strane gledano, ne treba odustajati dok god ima šansi za roditeljstvo i liječenje neplodnosti nije više tabu tema. Naprotiv, sve više parova se danas obraća za pomoć, kazao je Admir Rama, specijalista za liječenje neplodnosti.

Paneli 3. konferencije u projektu MAMF su : Zdrava mama i djeca, Priče heroina, Biznis klub i Hrana za dušu.

Osim Rame, najavljeni govornici su pedijatrica Amra Junuzović-Kaljić, kao i direktorica udruženja „Dajte nam šansu“ Ines Kavalec, Emina Ganić, Razija Mujanović, aktivistkinja i direktorica Fondacije CURE Jadranka Miličević i psihologinja Nermina Vehabović Rudež.

Konferencija se održava u skladu s epidemiološkim mjerama propisanim zbog pandemije COVID-19.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana