Ekonomija     | 12.12.2020. 11:51 |

CBBiH podržava reforme iz Pisma namjere koje se odnose na finansijski sektor

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) podržava reforme sadržane u Pismu namjere koje se odnose na finansijski sektor, naročito nadogradnju postojećeg Jedinstvenog registra računa kako bi uključivao i račune fizičkih lica u Bosni i Hercegovini. Sve navedeno je usmjereno na jačanje finansijske stabilnosti i ispunjenja cilja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), tj. unapređenje okvira za sprečavanje pranja novca/suzbijanje finansiranja terorizma, saopćeno je iz CBBiH. 

- Ekonomski prostor Bosne i Hercegovine je jedinstven, i banke, fizička i pravna lica posluju i obavljaju finansijske transakcije na području cijele Bosne i Hercegovine, bez ikakvih ograničenja.  Upravo da bi se smanjila mogućnost nezakonitih transakcija od izuzetnog je značaja nadogradnja Jedinstvenog registra računa na nivou Bosne i Hercegovine. Ovim se ne ograničava mogućnost i pravo vođenja entitetskih registara, niti se na ovaj način vrši bilo kakav prenos nadležnosti- ističu iz CBBiH.

CBBiH je, kako se napominje, Ustavom definisana institucija Bosne i Hercegovine, koja ima zakonski cilj da, osim osiguranja stabilnosti valute, potpomogne i održava platne i obračunske sisteme u Bosni i Hercegovini, kao i da provodi radnje u pomaganju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Pravni osnov za održavanje registra računa pravnih i fizičkih lica je apsolutno neupitan i CBBiH već duži niz godina ima uspostavljen Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata i Centralni registar kredita poslovnih subjekata i fizičkih lica. Nadogradnjom registra koji bi uključivao i račune fizičkih lica, kako se dodaje, zaokružio bi se ovaj proces i time značajno olakšao rad svim učesnicima u finansijskom sektoru, a naročito bankama, te posredno i građanima u Bosni i Hercegovini.

-  Ne vidimo na koji način nadogradnja Jedinstvenog registra ide na štetu bilo kome u Bosni i Hercegovini- kaže se u saopćenju CBBiH.

 Ističe se da, imajući u vidu navedeno, CBBiH ostaje dosljedna u svojim nastojanjima da ispuni sve svoje zakonske i strateške ciljeve, uz kontinuirano očuvanje monetarne i finansijske stabilnosti u zemlji.

Guverner CBBiH daje punu podršku zahtjevima MMF-a koji su usmjereni ka jačanju finansijske stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te će jedino pod uslovima ispunjenja svih zahtjeva vezanih za finansijski sektor, pristati na potpisivanje Pisma namjere prema  MMF-u - saopćeno je iz CBBiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo