Regija     | 11.12.2020. 17:31 |

Srbija i dalje s više od 6000 novozaraženih na dnevnoj razini

FENA Agencije

BEOGRAD, 11. prosinca (FENA) - Broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji već dulje od dva tjedna ne pada ispod 6000, a posljednji epidemiološki podaci u petak pokazuju i visok postotak hospitaliziranih i oboljelih koji trebaju intenzivnu njegu i respiratore.

I epidemiološki presjek u petak ukazuje na novi porast broja pacijenta na bolničkom liječenju – 8.667 u odnosu na jučerašnjih 8.594, dok je na respiratorima već treći dan zaredom više od 300 pacijenata.

Svakog dana u bolnicama diljem Srbije više od 100 novozaraženih završi na covid odjelima zbog infekcije koronavirusom, a Beograd s više od tisuću novozaraženih na dnevnoj razini i dalje je najveće žarište koronavirusa, navodi Hina.

Krizni stožer održao je u petak sjednicu i razmatrao moguće nove mjere, ali se zasad ostalo samo na odluci da sadašnja ograničenja ostaju na snazi do 15. prosinca.

Posljednjih tjedana članovi stožera ustrajno ponavljaju apel o izbjegavanju okupljanja i odustajanju o prazničnih zabava i masovnijeg dočeka Nove godine.

Utemeljenost tih apela i ozbiljnost epidemiološke situacije u Srbiji ravnatelj vojne covid bolnice "Karaburma" i član Kriznog stožera pukovnik Ivo Udovičić u petak je ilustrirao jednom ironičnom i brutalnom šalom.

"Što se tiče priče o Novoj godini i dočeku Nove godine, da ne bi bilo sve tako tužno, evo jedna šala - mi spremamo na 'Karaburmi' doček Nove godine. Okitili smo bor, stavili smo zaštitnu masku na bor i vizir i svi ste dobrodošli za doček Nove godine", rekao je Udovičić na tiskovnoj konferenciji poslije sjednice Kriznog stožera.

U Srbiji je u posljednja 24 sata testirano 19.826 uzoraka, koronavirus potvrđen je kod 6.534 osoba, a preminulo je 55 oboljelih, dosad ukupno 2.227.

Na respiratorima je 319 pacijenata od njih ukupno hospitaliziranih 8.667.

Danas je priopćen i podatak da je koronavirusom zaraženo i 3.107 liječnika i medicinskih djelatnika u srbijanskom zdravstvenom sustavu.

Od početka epidemije testirano je, prema službenim podacima, više od dva milijuna uzoraka.

Poslije nagovještaja o mogućem uvođenju obaveznog PCR testa za sve srbijanske državljane koji namjeravaju doći iz inozemstva da bi novogodišnje i božićne blagdane proveli u Srbiji, to je mjeru danas zatražila i nevladina liječnička udruga Udruženi protiv covida.

Krizni stožer priopćio je ranije da se razmatra mogućnost uvođenja obvezne karantene i negativnog PCR testa za državljane Srbije i strance koji bi mogli doputovati tijekom predstojećih praznika, što stožer vidi kao dodatnu prijetnju širenju epidemije.

Ta odluka zasad je samo prijedlog, a mogla bi biti uvedena poslije 15. prosinca, kad se očekuje analiza učinaka dosadašnjih mjera i ograničenja.

U Srbiji je na snazi paket mjera koje podrazumijevaju skraćeno radno vrijeme trgovačkih centara i uslužnih djelatnosti do 17 sati svakog radnog dana, a tijekom vikenda od 17 sati u petak do pet ujutro u ponedjeljak. Iznimka su trgovine s ograničenjem do 21 sat, te ljekarne i benzinske crpke koje mogu raditi neograničeno.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'