Bosna i Hercegovina     | 11.12.2020. 17:28 |

Novaković-Bursać i Mladen Bosić učestvovali na sjednici monitoring komiteta PSVE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSSE) Snježana Novaković-Bursać i Mladen Bosić učestvovali su danas u dijelu online sjednice Monitoring komiteta PSVE, posvećenom nedavno održanim lokalnim izborima u BiH.

Članica Delegacije PSBiH u PSVE Snježana Novaković-Bursać istakla je, u obraćanju članovima Monitoring komiteta, da su lokalni izbori u BiH uspješno provedeni što dokazuje postojanje odgovarajućeg demokratskog kapaciteta u državi, ali da su održani u atmosferi nepovjerenja uzrokovanog radom i odlukama Centralne izborne komisije (CIK) čija su tri člana ove godine "imenovana na neregularan način i uz činjenicu da imaju snažnu političku i direktnu vezu sa određenim političkim strankama".

Prema riječima Novaković-Bursać, odluka CIK-a o prolongiranju izbora utjecala je na to da su kampanja i sami izbori održani usred vrhunca pandemije virusa korona što se odrazilo na izlaznost birača, dok odluka CIK-a da se ne objave rezultati izbora u Doboju i Srebrenici ima, kako je ocijenila, politički karakter.

Novaković – Bursać naglasila je da je do opštih izbora 2022. godine potrebno izvršiti ponovni izbor tri izabrana člana CIK-a te revidirati proces glasanja putem pošte jer su uočene brojne nepravilnosti tokom tog dijela izbornog procesa.

Član Delegacije PSBiH u PSVE Mladen Bosić, pred Monitoring komitetom PSVE, iznio je tvrdnju da su izborne prevare bile prisutne u BiH i na svim prethodnim izborima.

Prema Bosićevim riječima, budući da su tužilaštva i policija zatvarali oči pred tim nezakonitostima, u BiH se razvila svojevrsna „kultura izbornih prevara“ koje su, vremenom, postale dio „pravila igre“.

Bosić je objasnio da tvrdnje iz dvije vladajuće stranke, da su članovi CIK-a nelegalno izabrani, ne odgovaraju istini s obzirom na to da ih je, u skladu sa članom 5.2 Izbornog zakona BiH, predložio i izabrao Predstavnički dom PSBiH nakon što nadležna komisija nije dostavila listu imena kandidata u roku od 30 dana prije isteka mandata.

Kako navodi Sektor za odnose s javnošću PS BiH, osim članova Delegacije PSBiH u PSVE, u razmjeni mišljenja o lokalnim izborima u BiH održanim 15. novembra, učestvovali su i izvjestioci Monitoring komiteta za BiH Tiny Kox i Zsolt Nemeth.

Očekuje se da će izvještaj za BiH biti razmatran u januaru iduće godine, tokom prvog dijela redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'