Bosna i Hercegovina     | 13.12.2020. 09:25 |

Vlada FBiH nastavlja raditi na poboljšanju statusa boračke populacije (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) – Aktivnosti Vlade FBiH i predstavnika boračkih organizacija na izmjenama zakonske regulative, koja će poboljšati status boračke populacije, intenzivirane su ove sedmice.

Održan je sastanak između federalnog premijera Fadila Novalića, pomoćnika federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirze Terze i predstavnika Koordinacije boračkih udruženja Armije RBIH, koji su utvrdili dinamiku rada zajedničkih radnih tijela formiranih u ovu svrhu.

Prema tome, Vlada FBiH će nastaviti s naporima očuvanja stabilnosti isplate naknada te ostvarivanja postignutih prava korisnicima boračke populacije, bez obzira na negativne posljedice pandemije koronavirusa.

- Opredjeljenje Vlade FBiH, kao i resornog ministarstva je da se prava ne smanjuju što se i nije desilo u 2020. godini. U cilju poboljšanja statusa boračke populacije Vlada je izdvojila 1.600.000.000 novčanih sredstava za period 2015.-2019. godine, te su isplaćene redovne mjesečne naknade po osnovnim zakonima iz oblasti boračko - invalidske zaštite i to za mjesečno prosječno oko 92.000 korisnika – potvrdio je Feni pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Na osnovu Zakona o demobilisanim borcima trenutno se na isplati nalazi 16.300 boraca.

Tokom septembra ove godine koeficijenti za određene boračke naknade su čak i uvećani.

- Tačnije, naknade za porodične i lične invalidnine i naknade za dobitnike priznanja povećane za 2,07 posto. Pored toga, uspjeli smo okončati tender za auta, gdje smo do sada zbog pandemije podijelili 28 automobila, a ostatak ćemo do kraja decembra – istakao je Terzo.

Vlada FBiH je sa Federalnim ministarstvo za boračka pitanja osigurala dodatna sredstva za transfer za liječenje, te on iznosi 2.700.000 KM. Također, za dženaze i sahrane izdvojeno je dodatnih 600.000 KM i ta pozicija iznosi 1.000.000.000 KM u ovoj godini.

Pripadnici boračke populacije očekuju da u parlamentarnu proceduru uskoro budu upućene izmjene i dopune nekoliko zakona na kojima rade zajedno sa federalnom vladom, kako bi se poboljšao status svih boraca u Federaciji BiH.

- Dešava se da borci koji žive u Republici Srpskoj s vremena na vrijeme budu skinuti sa Zavoda za zapošljavanje zbog određenih novih pravila, a skidanjem s biroa gube prava na egzistencijalnu naknadu. U tom pogledu smatramo da treba izmjeniti Zakon o demobilisanim borcima. Također, još jedan problem koji je uočen u navedenom Zakonu tiče se supruga umrlih demobilisanih boraca koje nisu zaposlene i nemaju nikakvih primanja. Iako je riječ o manjem broju supruga želja nam je i intencija da se i njihov problem riješi – kazao je predsjednik Koordinacije boračkih saveza i organizacija FBiH i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Almin Škrijelj.

Što se tiče ratnih vojnih invalida i porodica šehida radi se o Zakonu o pravima branilaca i članova njihovih porodica, po kojem su djeca šehida izašla iz prava s obzirom na to da su navršila 25 godina.

Zato danas, kaže Škrijelj, gotovo da i nema djece šehida koja su korisnici prava porodične invalidnine.

Također, jedno od važnih pitanja za porodice šehida i ratnih vojnih invalida (RVI) je pitanje osnovice.

- Zato je namjera je da se Zakon o osnovnim pravima izmjeni tako da se postigne sigurnost u isplati invalidnina kao što danas postoji sigurnost u isplati porodičnih penzija odnosno zarađenih penzija po osnovu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.  Želja nam je da doživimo usklađivanje tih naših invalidnina, ličnih porodičnih, kako se to radi po Zakonu o PIO – poručio je Škrijelj nakon sastanka.

Izrazio je zahvalnost Vladi FBiH što je do sada kroz Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju u pravo vraćeno oko 1.300 supruga šehida i poginulih boraca, a koje su bez tog prava bile proteklih 10 ili 15 godina.

Kako je rečeno na sastanku, ova vlada godišnje za boračku populaciju osigurava i izdvajanja od oko 254 miliona KM putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, te da će nastaviti javno zagovarati i promovirati zapošljavanja djece šehida u javnim ustanovama, agencijama, fondovima i drugim javnim tijelima FBiH i nižih nivoa vlasti. 

Pogledajte https://fena.ba/video/5160/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1UwQma_q_-wJZ9fYgyQRQmb1fyqwJeos6?usp=sharing

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo