Kultura     | 11.12.2020. 14:47 |

Završna sesija simpozija 'Muzika u društvu' posvećena Ziji Kučukaliću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) – Završna sesija međunarodnog simpozija "Muzika u društvu" posvećena je nedavno preminulom profesoru Ziji Kučukaliću, a bit će održana u subotu.

U subotu će prva sesija biti posvećena interdisciplinarnim pristupima muzici, druga će biti održana pod nazivom "Muzika i politika", treća je "Muzika kroz prostor i vrijeme" i nudi eklektični pregled muzikoloških problema geografskih i historijskih konteksta.

Završna radna sjednica naslovljena je "Iskustvo muzike u eri COVID-19“, te referira na aktuelne probleme muzičke prakse proistekle iz pandemijskih uslova izolacije.

Finale Simpozija čini tematska sjednica posvećena nedavno preminulom profesoru Ziji Kučukaliću, a učesnici sjednice, kolege i bivši studenti, će propitivati njegov značaj i ulogu u savremenoj svjetskoj, jugoslavenskoj i bh. muzikologiji.

Iz Muzikološkog društva ističu da je značaj Kučukalića nemjerljiv: osnovao je muzikologiju kao zvaničnu instituciju istraživanja muzičke prošlosti i sadašnjosti kao prvi voditelj nastave muzikologije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, svojim istraživačkim radom u osnovama je pokazao puteve istraživačke muzikologije u bh. okvirima, odgojio je mlade muzikologe istraživače, koji, iako nisu nastavili njegov rad u institucijama BiH, djeluju u okvirima svjetske nauke o muzici.

U okviru ove sesije bit će predstavljen Zbornik sjećanja i radova Zija Kučukalić (1929-2020) u produkciji Muzikološkog društva.

Na 12. simpoziju učestvuje 60 izlagača, kao i publika koja prati putem Zoom webinara, live streama putem Facebook stranice Muzikološkog društva (@mdfbih) i YouTube kanala Muzikološkog društva (@mdfbih_sarajevo).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo