Svijet     | 11.12.2020. 11:07 |

Pogubljen Brandon Bernard u prvoj egzekuciji na kraju Trumpova mandata

FENA Internet

INDIANAPOLIS, 11. decembra (FENA) - Zatvorenik osuđen na smrtnu kaznu Brandon Bernard pogubljen je u Indiani nakon što je američki Vrhovni sud odbio molbe za pomilovanje u posljednjem trenutku.

Bernard (40) je osuđen za ubistvo 1999. godine kao tinejdžer i najmlađi je počinitelj kojeg je savezna vlada pogubila u posljednjih 70 godina.

Bernard je rekao porodici svojih žrtava da mu je žao, prije nego što mu je u četvrtak data smrtonosna injekcija, piše BBC.

Do kraja mandata predsjednika Donalda Trumpa planirane su još četiri egzekucije.

Ako se dogodi svih pet, Trump će biti predsjednik koji je tokom mandata imao najviše pogubljenja u posljednjih više od sto godina. To bi značilo da je od jula izvršeno 13 saveznih pogubljenja.

Ovim se prekida presedan star 130 godina kada se obustavljaju pogubljenja usred tranzicije između predsjednika. Joe Biden preuzima dužnost 20. januara.

Bernard je proglašen mrtvim u četvrtak u 21.27 sati po lokalnom vremenu u kaznionici u gradu Terre Haute.

Prije toga, svoje posljednje riječi uputio je porodici žrtava, govoreći mirno više od tri minute.

- Žao mi je. To su jedine riječi koje mogu u potpunosti obuhvatiti ono kako se osjećam sada i kako sam se osjećao tog dana - rekao je, navodi Associated Press.

Izvršenje pogubljenja je odgađano više od dva sata nakon što su Bernardovi advokati uzalud tražili da Vrhovni sud obustavi egzekuciju.

Dobio je smrtnu kaznu zbog umiješanosti u ubistvo Todda i Stacie Bagley u junu 1999. godine.

Bio je jedan od pet tinejdžera optuženih za pljačku novca. Grupa tinejdžera ih je natjerala da uđu u gepek njihovog automobila u Teksasu.

U njih je pucao 19-godišnji saučesnik Christopher Vialva, a Bernard je zapalio automobil.

Advokati odbrane kažu da su oboje Bagleys vjerovatno bili mrtvi prije nego što je automobil zapaljen, a nezavisni istražitelj kojeg je angažovala odbrana rekao je da je Stacie prije požara bila "klinički mrtva".

Međutim, svjedočenje sudskog vještaka tokom suđenja navodi da, iako je Todd Bagley momentalno umro, Stacie je imala čađ u disajnom putu, što signalizira da je umrla od udisanja dima, a ne od vatrenog oružja.

Bernardovi advokati su tvrdili da se bojao šta će mu se dogoditi ako odbije slijediti naredbe Vialve, koji je pogubljen u septembru.

Ostali koji su učestvovali u incidentu dobili su zatvorske kazne jer su bili maloljetnici.

Bernardovi advokati tvrdili su da bi mu trebao biti određen doživotni zatvor bez mogućnosti uslovne kazne, jer se sve vrijeme boravka u zatvoru uzorno ponašao i sarađivao je s terenskim programima kako bi spriječio ljude da postanu kriminalci.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo