Stranačke aktivnosti     | 11.12.2020. 10:14 |

Saopćenje za javnost DNS-a

FENA Saopćenje

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST
SVIM MEDIJIMA

Pored svih nedaća sa kojima se narod Republike Srpske suočava u ovoj godini pandemije, neko da ekonomski preživi bez onoga što je izgubio, neko da sačuva bar ono što mu je preostalo, isti taj narod je primoran da sa nevjericom čeka naredne poteze onih kojima je dao povjerenje.

Narod i njegova Republika Srpska se nalaze pred vjerovatno najtežim izazovima u posljednjih 25 godina, a jedno od tih je kreditno zaduženje sa Međunarodnim monetarnim fondom koji Vlada uveliko sprema za narednu godinu. Zaduženje kojim bi se pokušali pokriti svi nedostaci lošeg upravljanja javnim novcem građana koji su naglo došli do izražaja u ovoj krizi.

Samo zaduženje nije toliki problem, jer kredit se dobije i kredit se vrati. Republika Srpska je svakako dovedena u situaciju da su joj bilo čija sredstva potrebna da preživi, a što je direktna posljedica nesavjesnog upravljanja finansijama Republike Srpske godinama.

Problem je u onome što nam nije rečeno, a što ovaj predstojeći aranžman nosi. Republika Srpska se direktno uslovljava da nijedno buduće zaduženje Vlade Republike Srpske, jedinica lokalne samouprave ili njenih agencija ne može da se ostvari bez odobravanja MMF-a. Da će za sve buduće investicije koje Republika Srpska bude sprovodila, prvo morati da traži odobrenje MMF-a što je direktno gubljenje finansijskog suvereniteta.
Pored toga, Republika Srpska se obavezuje da dopusti MMF-u restrukturiranje javnih preduzeća u vlasništvu Srpske, na način kako kreditor bude odlučio.

Treba, takođe imati u vidu da su sredstva koja će Republika Srpska dobiti iz ovog aranžmana kap u moru u odnosu na njene stvarne potrebe u narednom periodu.

Sredstva su neophodna, to je svima jasno, ali ko to može u naše ime, ko je to ovlašten, da budućnost naše djece stavlja u ruke bilo kojih kreditora, pa i MMF-a. Ko to direktno predaje finansijski suverenitet Republike, koji predstavlja jednu od posljednjih poluga nezavisnosti Republike Srpske od spoljnog uticaja.

Pozivam ministra finansija Zoru Vidović da me demantuje ukoliko griješim, a što bih ja iskreno od srca želio da je slučaj, zbog svih nas.

Predsjednik DNS-a
Nenad Nešić

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije