Bosna i Hercegovina     | 10.12.2020. 15:16 |

Uprava policije MUP-a ZDK i Transparency International u BiH sklopili sporazum

FENA Saopćenje

ZENICA, 10. decembra (FENA) - Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Udruženje za borbu protiv korupcije Transparency International u Bosni i Hercegovini danas su u  prostorijama novoizgrađenog Centra za obuku policijskih službenika i smještaj Specijalne policijske jedinice u Zenici potpisali Sporazum o međusobnoj saradnji. 

Pored utvrđivanja okvira, načela i modaliteta saradnje, cilj sporazuma je prvenstveno praćenje provođenja procedure javnog oglasa za prijem policijskih službenika u Upravu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kako bi se osigurala i postigla maksimalna transparentnost u provođenju javnog oglasa, spriječila korupcija i nepotizam, kao i eliminisao subjektivni uticaj članova Komisije prilikom odabira kandidata, saopćeno je iz Uprave policije MUP-a ZDK.

Radi se o prvom sporazumu takve vrste u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji ima za cilj provođenje krajnje transparentnog i objektivnog postupka prijema novih policijskih službenika.

Policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut je u svom obraćanju kazao da se potpisivanjem sporazuma i primjenom novog pravilnika želi povećati transparentnost cijelog procesa, te spriječiti stvaranje bilo kakvih prilika za nepotizam i uticaj na komisiju u procesu odabira kandidata. Takođe je pozvao sve medije i javnost, kao i nevladine organizacije, da prate proces prijema 125 policijskih službenika.

Izvršna direktorica Udruženja za borbu protiv korupcije Transparency International u Bosni i Hercegovini Ivana Korajlić je pozdravila inicijativu policijskog komesara Šuta i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona za potpisivanje ovog sporazuma, naglašavajući činjenicu da je proces zapošljavanja u javnom sektoru jedna od najrizičnijih oblasti u našem društvu, zbog čega je, kako naglašava, od izuzetne važnosti da se institucije otvore i uspostave dobru saradnju sa onima koji im mogu ponuditi konkretna rješenja i samim tim da mogu biti primjer dobre prakse. Takođe je  naglasila da će u skladu sa potpisanim sporazumom, Transparency International u narednom periodu pratiti cijeli proces i u konačnici dati svoju ocjenu o istom, navodi se u saopćenju.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo