Bosna i Hercegovina     | 10.12.2020. 15:22 |

Rijaset IZ u BiH - Pet prijava o kršenju prava na slobodu vjere muslimana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine primila je pet prijava, od toga su četiri bile u nadležnosti Komisije, navodi se u izvještaju tog tijela.

Izvještaj Komisije za 2019. godinu o registriranim slučajevima kršenja prava na slobodu vjere muslimana u BiH predstavljen je danas na konferenciji za medije, gdje je rečeno da on doprinosi ukupnom podizanju svijesti o slobodama koje su zakonom zagarantirane.

Predsjednik Komisije muftija goraždanski Remzija ef. Pitić podvukao je intenciju da Komisija bude i dalje relevantna adresa za ostvarivanje vjerskih prava.

Pozvao je sve građane da se jave, ako smatraju da su njihova vjerska prava na bilo koji način prekršena, i pošalju prijave komisiji putem web stranice www.islamskazajednica.ba.

- Drago mi je da je Komisija postala važan faktor međunarodnim institucijama, što nas hrabri da se još snažnije uhvatimo u koštac sa svim izazovima – rekao je muftija Pitić i istakao da i dalje ostaje problem nepostojanja ugovora između Islamske zajednice i države BiH.

U tom smislu je i advokat Emir Kovačević rekao kako je BiH učinila značajne pomake u afirmaciji i poštivanju prava na slobodu vjere i uvjerenja, ali  smatra da još uvijek to pravo nije na isti način tretirano kao druga prava.

- Izvještaj sadrži konkretne primjere kršenja prava na slobodu vjere. Vidjet ćete da imamo slučajeve koji se ponavljaju iz ranijeg perioda, a tu je prije svega problemi u vezi s izražavanjem vjere na radnom mjestu, ishrane, nošenja odjeće u skladu s vjerom. Smatramo da se građanima treba omogućiti da u potpunosti uživaju svoja prava - kazao je Kovačević.

Rijaset Islamske zajednice je 13. septembra 2012. godine donio odluku o formiranju Komisije za slobodu vjere, sastavljene od devet članova, kao nezavisnog, stručnog i savjetodavnog tijela Rijaseta koja treba da pomogne Rijasetu kako bi uspješnije izvršio ustavnu dužnost staranja o vjerskim pravima muslimana, javlja MINA.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'