Svijet     | 10.12.2020. 15:14 |

EU na rubu potpisivanja sporazuma o budžetu

FENA Internet

BRUXELLES, 10. decembra (FENA) - Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u četvrtak da je Evropska unija na rubu potpisivanja sporazuma o golemom budžetu i o paketu oporavka od koronavirusa, nagovještavajući da je blok prevazišao sporenje s njegovom zemljom i s Poljskom oko vezivanja evropskih fondova za poštivanje vladavine zakona.

- Samo smo centimetar do postizanja konsensuza - izjavio je Orban novinarima po dolasku u sjedište EU u Bruxellesu kako bi prisustvovao dvodnevnom samitu, dodajući da se sve strane bore za "pobjedu zdravog razuma".

- Očigledno je da, kada su naše zemlje i toliki milioni ljudi u istinskoj potrebi zbog pandemije i njenih ekonomskih posljedica, mi se moramo ponašati razumno - izjavio je Orban, čija je nacionalistička vlada optuživana za podrivanje nezavisnosti pravosuđa i medijskih sloboda.

Dugoročni budžet vrijedan 1,82 triliona eura i paket oporavka smatraju se od vitalnog značaja za brojne evropske zemlje čije su ekonomije razorene pandemijom virusa. Poljska i Mađarska pristale su na sporazum u julu, ali su kasnije uložile veto na njega zbog novog mehanizma koji bi omogućio Bruxellesu da ukine evropske fondove zemljama koje krše evropske demokratske standarde.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki upozorio je da je "to sada slučaj s nama, a sutra s vama".

- Moramo izbjeći svaku arbitrarnu i politički motiviranu odluku. Mi danas strahujemo da smo napadnuti na neopravdan način, ali to u budućnosti može da se desi svakoj zemlji - kazao je.

Očigledni napredak uslijedio je samo nekoliko dana nakon što je izgledalo da njihovih 25 partnerskih zemalja pokušavaju da djeluju same i da stvore novi paket oporavka od kronavirusa bez njih.

Uoči dvodnevnog samita, diplomati i zvaničnici EU saopćili su da bi rješenje moglo biti u formi deklaracije koja pojašnjava da se mehanizam vladavine  zakona neće koristiti protiv bilo koje zemlje bez prethodne presude najvišeg suda EU, Evropskog suda pravde. Taj proces mogao bi potrajati godina dana, prenosi AP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo