Bosna i Hercegovina     | 10.12.2020. 13:43 |

Obrazovni sistem, mediji i civilno društvo ključni za borbu protiv korupcije

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Za efikasniju borbu protiv korupcije potrebno je podizanje svijesti o tom problemu kroz obrazovni sistem, medije i civilno društvo, navedeno je danas na prezentaciji Analize etike u obrazovanju, te edukovanja šire javnosti kroz programe javnih emitera i aktivnosti NVO-a.

Analiza je predstavljena na online konferenciji o poboljšanoj etici u obrazovanju, javnom emitovanju i kampanjama o negativnim posljedicama korupcije u BiH, u organizaciji Projekta „Podrška implementaciji antikorupcijskih strategija u BiH“ koji finansira EU.

Naglašeno je da se BiH prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2019. nalazi na 101. mjestu od ukupno 180 zemalja, te da po istraživanju iz 2018. 94 posto građana BiH smatra izuzetno korumpiranom državom.

Preporučeno je da bi se za efikasniju borbu protiv korupcije NVO sektor trebao bolje pozicionirati u široj javnosti, ostvariti bolju saradnju s javnim institucijama i međusobno unutar NVO sektora, te poboljšati komunikaciju s medijima.

Također, istaknuto je da bi javni RTV servisi trebali jačati edukativne programe za mlade, osebno program koji bi tretirao pitanja integriteta, zatim produkciju profesionalnih priloga o korupciji u informativnom programu, kao i saradnju s državnim tijelima za borbu protiv korupcije.

Nadalje, zaključeno je da obrazovni sistem treba posvetiti više pažnje etici i antikorucijskim temama kroz kontinuirano poboljšanje nastavnih planova i programa, te načina izvođenja nastave.

Šef Operativnog odjela za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u BiH Nicolas Bizel izjavio je da obrazovni sistem, mediji i civilno društvo imaju ključnu ulogu u učenju koncepta etike i integriteta.

- Ponovo pozivam bh. institucije da usvoje Strategiju za borbu protiv korupcije 2020. - 2024. i Akcioni plan za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2020. - 2024. prije kraja godine - potcrtao je Bizel.

Na konferenciju su učestvovali predstavnici Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO), Ministarstva civilnih poslova BiH, ministarstava za obrazovanje sa svih nivoa vlasti u BiH, pedagoških zavoda, antikorupcijskih tijela na svim nivoima u BiH i drugi.

Cilj je bio glavnim akterima u procesu pružiti mogućnost za dodatni doprinos u preporukama i identificirati prepreke za njihovu provedbu, kao i načine njihovog uklanjanja ili prevazilaženja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom