Svijet     | 10.12.2020. 13:50 |

UN traži od Bangladeša sigurnosnu procjenu otoka namijenjenog za Rohinje

FENA Internet

YANGON, 10. decembra (FENA) - Istražitelj Ujedinjenih nacija za ljudska prava u četvrtak je zatražio od Bangladeša da omogući sigurnosnu procjenu udaljenog otoka na koji je vlada iskrcala 1.600 Rohinja izbjeglica u prošloj sedmici, i proces verifikacije kako bi se osiguralo da izbjeglice nisu bile prisiljene da odu na otok.

Ujedinjene nacije tvrde da im nije bilo dopušteno da provedu tehničku i sigurnosnu procjenu Bhasan Chara, poplavama sklonog otoka u Bengalskom zalivu i da nisu angažovane u prebacivanje izbjeglica na novu lokaciju.

Thomas Andrews, istražitelj UN-a za ljudska prava u Mijanmaru, navodi u saopćenju da su proces ocijene i verifikacije "u najboljem interesu za sviju".

- To će uvjeriti vladu Bangladeša u podobnost Bhasan Chara da prihvati izbjeglice ili da odredi promjene koje bi mogle biti neophodne - kazao je on.

To će također pružiti uvjeravanja da je vladina politika striktnog dobrovoljnog smještaja u

Bangladeške vlasti tvrde da prebacuju samo one ljude koji su voljni da idu i da će njihovo prebacivanje ublažiti hroničnu nakrcanost izbjegličkih logora koji su dom za više od milion Rohinja, pripadnika muslimanske manjine koji su pobjegli iz susjednog Mijanmara.

Izbjeglice i neki humanitarni radnici tvrde, međutim, da su neke Rohinje bile prinuđene da idu na otok, koji je iznikao iz mora prije 20 godina, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana