Bosna i Hercegovina     | 10.12.2020. 13:54 |

EU putem serije treninga podržava rodnu ravnopravnost u policiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - U okviru projekta „Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH“, podržanog od Evropske unije (EU), u Konjicu je danas počeo dvodnevni trening za trenere/ice iz oblasti rodne ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH, na kojem su učešće uzeli policijski/e službenici/e iz cijele zemlje.

Cilj treninga jeste podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH, s fokusom na upoznavanje polaznika/ca sa trenutnom situacijom u državi o ovom pitanju.

Razgovaraće se o problematici rodnog koncepta, stereotipima i predrasudama, te pitanjima diskriminacije po osnovu spola, navodi Udruženje "Mreža policijskih službenica" u saopćenju za javnost.

Kako se navodi, fokus će biti na domaćim i međunarodnim zakonskim okvirima i postojećim mehanizmima za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u BiH, kao i mehanizmu za zaštitu od diskriminacije.

Trening program je razvijen od Udruženja „Mreža policijskih službenica“ iz Sarajeva, na bazi dobrih iskustava programa realiziranih u okviru SIPA-e, a koji su prilagođeni i za druge policijske agencije.

Projekt „Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH“ finansira Evropska unija, a zajednički ga provode Centar za sigurnosne studije iz Sarajeva, Udruženje „Mreža policijskih službenica“ iz Sarajeva, te Ženevski centar za upravljanje sigurnosnim sektorom (DCAF).

Projekt je počeo s realizacijom u januaru ove godine, dok je predviđeno vrijeme njegove implementacije 20 mjeseci, a cilj je osnažiti poštivanje ljudskih prava unutar policijskih agencija te prilikom primjene policijskih ovlaštenja, kao i unaprijediti ravnopravnost spolova u policijskim agencijama.

Stoga i treninzi ovog tipa, u okviru kojih će se kroz edukaciju trenera i trenerica osigurati više vlastitih kapaciteta za edukacije na temu ravnopravnosti spolova i diskriminacije na osnovu spola. Cilj je da se kroz dvije edukacije ovog tipa educira ukupno 50 osoba, navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo