Regija     | 10.12.2020. 12:43 |

RCC i UNDP pokreću inicijativu ekonomskog osnaživanja žena

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) -  Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pokreću inicijativu "Ekonomsko osnaživanje žena: Područja zajedničkog djelovanja na zapadnom Balkanu", čiji je cilj da se unaprijedi saradnja različitih aktera i potpomogne sistematska promjena u rješavanju rodnih nejednakosti, kao i zajednička priprema inicijativa za ekonomsko osnaživanje žena.  

Skup na kome će se obilježiti pokretanje inicijative održat će se putem interneta u petak, 11. decembra,  u 14 sati po srednjeevropskom vremenu, saopćeno je iz RCC-a.

Četrdeset odsto svih zaposlenih na zapadnom Balkanu su žene, ali više od 23 odsto njih nema sigurne poslove. Samo 27,5 odsto vlasnika privrednih subjekata na zapadnom Balkanu su žene i one čine tek 14,2 odsto rukovodstva firmi. Udio žena u zanimanjima u područjima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike je 14 odsto zbog rodnih stereotipa, razlika u platama i rodne pristrasnosti, što sprečava veliki broj djevojaka u regionu da se odluči za obrazovanje u ovim područjima.  

Glavni cilj inicijative Vijeća za regionalnu saradnju i UNDP-a je da se potaknu reforme kojima će se pomoći veće učešće i vođstvo žena u privredi, što bi dovelo do smanjivanja rodnih razlika i razvoja regiona, a to znači da veće učešće žena na tržištu rada i preduzetništvu može dovesti do povećanja BDP-a Zapadnog Balkana od do 20 odsto, liderstvo žena u politici i privredi će potaći inovacije i rast, veća zastupljenost žena znači bolji kvalitet upavljanja, a veći broj žena na rukovodećim mjestima u firmama dovodi do održivog, profitabilnog rasta.

Tokom skupa, Vijeće za regionalnu saradnju i UNDP će predstaviti trendove i analizu uticaja koronavirusa na ekonomsko osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost na zapadnom Balkanu, dok će se na panelu na visokom nivou sa kreatorima politika i stručnjacima, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva, razgovarati o daljim koracima. 

Skup će otvoriti generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, pomoćnica generalnog sekretara i pomoćnica administratora UNDP-a i direktorica Regionalnog biroa UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjana Špoljarić Egger i koordinatorica za jednakost u Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju i koordinatorica za romsku politiku Evropske komisije Marta Garcia Fidalgo.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana