Bosna i Hercegovina     | 10.12.2020. 12:26 |

Prodanović pozvao institucije vlasti da vode računa o zaštiti ljudskih prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom Dana ljudskih prava, 10. decembra, pozivajući institucije vlasti na svim nivoima u BiH da vode računa o zaštiti ljudskih prava, poštovanju Ustava BiH, međunarodnih instrumenata i proklamovanih standarda u toj oblasti. 

Obraćajući se građanima Bosne i Hercegovine, Prodanović je podsjetio da se u cijelom svijetu danas obilježava Dan ljudskih prava, dan kada su Ujedinjene nacije donijele Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kao prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava i prvi dokument u istoriji čovječanstva kojim se proklamuju i promovišu zajednički standardi ljudskih prava koje treba da postignu sve države i svi narodi svijeta.

- Godina u kojoj obilježavamo 70 godina od ustanovljenja Dana ljudskih prava, ali i 70 godina od donošenja Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao sastavnog dijela Ustava BiH, prilika je da upozorimo na činjenicu da se svuda u svijetu, kao i u našoj zemlji, bilježe značajna, ponegdje i masovna kršenja ljudskih prava - ističe Prodanović.

Kako nadalje navodi, Dan ljudskih prava je prilika za upućivanje apela svim institucijama vlasti na svim nivoima u BiH da vode računa o zaštiti ljudskih prava, poštovanju navedenih dokumenata i Ustava BiH, kao i proklamovanih standarda u ovoj oblasti.

- Ovo se posebno odnosi na prava takozvanih ranjivijih grupa, poput izbjeglica, žena, mladih, pripadnika nacionalnih manjina, lica sa invaliditetom, kao na prava pripadnika LGBTI zajednice - precizira Prodanović.

Istovremeno, naglašava da je u godini u kojoj se cijeli svijet suočava i sa pandemijom virusa korona (Covid – 19) potrebno upozoriti i na činjenicu da su brojni ljudi danas, zbog posljedica pandemije, uskraćeni i za pravo na osnovnu zdravstvenu zaštitu.

- Da bi se ovo pravo omogućilo svakom čovjeku, ženi i djetetu u BiH, potrebno je maksimalno poštovati mjere koje donose krizni štabovi i čuvati zdravlje nas i naših porodica - podsjeća Prodanović.

Po njegovim riječima, Dan ljudskih prava, 10. decembar, uči nas da ljudska prava predstavljaju osnovna prava koja svaki čovjek stiče rođenjem, koja su neotuđiva i nedjeljiva, svojstvena svima nama, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko porijeklo, boju kože, vjeru, opredjeljenje ili bilo koji drugi status svakog čovjeka.

- Poštujmo i štitimo ljudska prava koja su osnova svakog civilizovanog i demokratskog društva, a BiH to svakako jeste i treba da bude i ubuduće - navodi predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Lazar Prodanović u saopćenju za javnost, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu