Bosna i Hercegovina     | 10.12.2020. 12:00 |

ZDK: Sporazum za monitoring zapošljavanja policajaca i od TI BiH

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 10. decembra (FENA) – Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (UPMUP ZDK) i Udruženja za borbu protiv korupcije Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI) potpisali su Sporazum o međusobnoj saradnji, kojim se prevenstveno regulira i način praćenja provedbe procedure javnog oglasa za prijem policijskih službenika u tom kantonu.

Cilj sporazuma je da se osigura i postigne potpuna transparentnost u provođenju javnog oglasa, spriječi korupcija i nepotizam te eliminiše subjektivni uticaj članova komisije na izbor kandidata za policijske redove.

-Moram da pohvalim inicijativu za potpis ovog sporazuma, koja je došla od UPMUP-a ZDK da se, prije svega, proces zapošljavanja učini transparentnim, da se objektivizira cijeli proces, odnosno da se smanji mogućnost bilo kakvog utjecaja, u smislu ko će biti zaposlen i na osnovu kojih kriterija. Naravno, TI će ispratiti cijeli proces, izvršiti monitoring svih baza i zbog toga smo danas i potpisali sporazum, da bismo utvrdili na koji ćemo način sarađivati i na koji način TI može učestvovati - kazala je izvršna direktorica TI BiH Ivana Korajlić.

Ona je napomenula kako će monitoring omogućiti svim kandidatima da, ukoliko prijave eventualne nepravilnosti, mogu se obratiti i TI BiH, “koji pruža pravnu pomoć u ovakvim situcijama”.

Na neki će se način, istakla je Korajlić, testirati i Pravilnik o prijemu policijskih službenika, koji je usvojila UP MUP-a ZDK.

Komesar UPMUP-a ZDK Semir Šut istakao je zadovoljstvo što su, kao prva kantonalna policijska uprava, potpisali ovakav sporazum te dali doprinos povodom Dana borbe protiv korupcije, koji se obilježavao tokom jučerašnjeg dana.

-Naš sporazum predviđa one ciljeve, zapravo, o kojima se u društvu jako puno govori, a to je transparentnost prilikom zapošljavanja u organe državne službe pa, evo, i u policijske agencije. Da nam i vaše prisustvo, pomoć i monitoring koji će provesti TI BiH, pomogne da odaberemo i da ostvarimo naš konačni cilj- da odaberemo 125 najboljih policijskih službenika, koji će raditi ovu časnu policijsku službu- kazao je Šut.

On je napomenuo kako se na konkurs koji je u toku prijavilo više od 1.400 kandidata, za navedenih 125 pozicija. S obzirom na dinamiku penzionisanja i na dinamiku kretanja kadrovskih resursa, očekuje komesar Šut, več u drugoj polovini iduće godine moglo bi se razmotriti raspisivanje novog konkursa za prijem policijskih službenika u MUP-u ZDK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije