Bosna i Hercegovina     | 10.12.2020. 11:45 |

Uskoro izgradnja Memorijalne 'Bijele sobe' posvećene sjećanju na ubijenu djecu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica sa predsjednikom Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikretom Grabovicom potpisao je danas Sporazum o sufinansiranju izgradnje Memorijalne "Bijele sobe", posvećene sjećanju na djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva za koju je prostor ustupila i adaptirala Općina Centar. 

Aktivnost oko izgradnje spomen-obilježja pokrenulo je to Udruženje koje je i nosilac svih aktivnosti oko opremanja i uspostave te, za Kanton Sarajevo i Bosni i Hercegovinu, važne muzejske postavke.

Posebno značenje "Bijela soba" imat će za roditelje ubijene djece u periodu agresije i opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine. 

- Za nas ovo mnogo znači, kao i za sve one koji su bili svjedoci razaranja i ubijanja Sarajeva. Posebnu važnost 'Bijela soba' će imati za buduća vremena jer će ovo spomen-obilježje imati poseban istorijski i edukativni značaj. Na ovaj način ćemo čuvati od zaborava uspomenu na više od 1.600 djece koja su ubijena u periodu opsade našeg grada - istakao je Grabovica. 

Namjena spomen-sobe jeste da učenici osnovnih i srednjih škola, ali i svi zainteresirani, dobiju saznanja šta se to dešavalo u periodu agresije, na koji način su sarajevska djeca, potpuno nevina, ubijana na ulicama Sarajeva, u igri, u dvorištima svojih kuća, u školskim učionicama.

Kako su naglasili iz Udruženja, u svrhu čuvanja uspomene i širenja istine, namjera je u "Bijeloj sobi" zaposliti educiran i kvalifikovan kadar koji će na primjeren i utemeljen način znati prenijeti djeci, ali i svim posjetiteljima, ovaj dio tragične istorije glavnog grada BiH.

Spomen-obilježje "Bijela soba" biće smještena na ulici Džidžikovac broj 3, gdje će i Udruženje roditelja ubijene djece dobiti svoje službene prostorije. 

Općina Centar Sarajevo je uradila i prve neophodne radove privođenja prostora krajnjoj namjeni, a u finansiranje dalje gradnje i opremanje "Bijele sobe" uključeni su i Grad Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo. 

Ministarstvo za boračka pitanja KS će ovaj projekt podržati sa 15.000 KM. 

- Ova spomen-soba govori o razmjerama i surovosti agresije na Sarajevo, o čemu svjedoči, nažalost, više od 1.600 ubijenih naših najmlađih sugrađana. Ovo je još jedan bitan pokazatelj kako i koliko su u opsadi Sarajeva ubijani civili, a među njima i djeca. To dokazuje da je agresor  granatiranjem i snajperskim djelovanjem svjesno uništavao i ubijao nevojne, civilne ciljeve. Uz svjedočenje o razmjerama agresije, ovo potvrđuje i namjere agresora da ovdje uništi jednu civilizaciju - poručio je ministar Grabovica, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'