Bosna i Hercegovina     | 10.12.2020. 11:13 |

Posebno mirovno priznanje Ajni Jusić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Odbor Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“ ove godine će posebno mirovno priznanje uručiti Ajni Jusić, predsjednici Udruženja Zaboravljena djeca rata, saopćeno je iz tog udruženja.

Nagrada će biti dodijeljena sutra u Osijeku, što zainteresirani mogu pratiti online od osamnaest sati putem ZOOM aplikacije na linku: https://www.facebook.com/MirovnaNagrada.KrunoslavSukic.

Predviđeno je i obraćanje Ajne Jusić, a nakon toga prikazivanje predstave „U ime oca“.

Odbor Nagrade navodi da je Ajna Jusić model mladima jer modelira moć nenasilnog tipa liderstva. 

Priznanje „Krunoslav Sukić“ dodjeljuje se za poruku koja se životom, djelovanjem i riječju iskazuje i ostvaruje - da su solidarnost, empatija, humanost i hrabrost za djelovanje i za dijalog djelotvorni, ljekoviti i kreativni, da čine razliku danas koja je temelj za budućnost, navedeno je također u saopćenju.

Krunoslav Sukić je 1991. godine s nekolicinom intelektualaca okupljenih oko pitanja mogu li ikako pridonijeti prekidu rata, uspostavljanju mirovnog (političkog) rješenja sukoba te građenju trajnog mira i demokracije, sudjelovao u stvaranju ideje i osnivanju Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek.

Sukićevi teoretski uvidi, njegov životni put traganja za političkim alternativama i nadasve, njegovo nagnuće ka razumijevanju, spoznaji, jasnoći i istini, bili su vodilje u promišljanju o tome kako odgovoriti na nasilje i kako graditi alternativno zajedništvo.

Predstava „U ime oca“ izazvala je veliko interesovanje publike u Bosni i Hercegovini i regiji.

Ajna Jusić dosad je dobila niz priznanja, a neka od njih su „Nagrada Jelena Šantić“, „Ličnost godine 2018“.

Angažmanom i borbom za prava djece rođene usljed rata, Jusić je postala i autorica prve svjetske izložbe o takvoj djeci i preživjelim ženama iz Bosne i Hercegovine. Izložba nosi naziv „Breaking Free“ i postala je internacionalno prepoznata.

Trenutno Ajna svojim radom pokušava učiniti Bosnu i Hercegovinu prvom državom na svijetu koja ima zakon o djeci rođenoj usljed ratnih silovanja i djeci čiji su očevi pripadnici stranih mirovnih i humanitarnih organizacija.

Zahvaljujući njenim naporima tokom 2020. godine, Ajnu Jusić je Škola za političke studije Vijeća Evrope u BiH nominovala za nagradu „Václav Havel za ljudska prava“ koju su osnovale 2013. godine Parlamentarna skupština Vijeća Europe, biblioteka Václav Havel i Fondacija Charta 77, a dodjeljuje se u znak sjećanja na Václava Havela.

U okviru Nobelove nagrade za mir održana je konferencija:”Kako se boriti protiv seksualnog nasilja u sukobu ?”, kada je Ajna razgovarala s preživjelima iz Konga, Iraka i Columbije. U decembru 2018. godine je dobila nagradu "Ličnost godine" u Bosni i Hercegovini.

Ajna je bila je glavna govornica o temi "Inkluzija djece rođene zbog rata" na konferenciji Stand Speak Rise Up.

Govorila je i na događaju „Međunarodni dan brobe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – New York, US“, oranizatora UN Women. Odmah nakon govora, Ajna Jusić je učestvovala na panelu zajedno sa režiserkom Susannah Grant Netflix serije Unbelievable (serija koja jako dobro prikazuje problem žena koje su preživjele silovanja). Osim njih dvije, govorili su i Jonathan Torgovnik, nagrađeni fotograf, predstavnica organizacije SOAR iz Nigerije Chinyere Eyoh i drugi.

Trenutno je Udruženje Zaboravljena djeca rata jedino  na svijetu koje se bavi društvenom i pravnom vidljivosti djece rođene zbog rata i svojim djelovanjem pokrenulo je ovo pitanje na internacionalnom nivou, čime su ispisane prve stranice historije.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo