Ekonomija     | 10.12.2020. 09:54 |

KS - Očekuje se vidljiviji i brži napredak na izgradnji Prve transverzale

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Na redovnom koordinacijskom sastanku predstavnika nadležnih institucija Kantona Sarajevo, Grada i općina, predsjedavajući ovog tijela i premijer Kantona Mario Nenadić istaknuo je kako je neophodno napraviti korake da bi napredak vezan za izgradnju Prve transverzale bio još vidljiviji i brži, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Dodao je da mu je u interesu da se pokrenu neki procesi, ali i da se  na terenu radi operativnije.

S tim u vezi, Nenadić je najavio za petak sastanak s načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem te direktorima zavoda i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo kako bi se precizirale sve aktivnosti vezane za izradu glavnog projekta dionice Prve transverzale koja prolazi kroz općinu Vogošća, od izlaznog portala iz tunela u Hotonju do kružnog toka za Jošaničku petlju, kao i za pripremne radove za ovu dionicu.

Nenadić je potcrtao da očekuje rješavanje imovinsko-pravnog spora s vlasnicima objekata na području općine Centar kako bi započeli radovi na dijelu trase od Tešanjske do ulice Braće Begić, a o čemu je danas učesnike sastanka informirala predstavnica Općine Centar.

Kako je navedeno, započeti radovi na izgradnji prvog dijela Prve transverzale se odvijaju u skladu sa najavljenom dinamikom.

I na ovom sastanku premijer Nenadić je naglasio da je neophodno fokusirati se na osiguranje jedinstvenih građevinskih cjelina u okviru dionica koje potpadaju pod potpisani Okvirni sporazum, a prije svega se tu misli na "Grand" nadvožnjak u Velešićima i na raskrsnicu, tj. budući kružni tok kod američke ambasade.

Premijer je zatražio od učesnika u procesu, prije svega od Direkcije za puteve i nadležnih zavoda te općinskih službi, da riješe sve neophodne pravne i druge prepreke s ciljem skorog početka radova na ovako organiziranim građevinskim cjelinama.

To bi osiguralo odgovarajuću dinamiku i kontinuitet gradnje Prve transferzale nakon što je dogovorena dinamika gradnje tunela na Kobiljoj glavi, otvaranje neophodnih priprema za buduću gradnju na potezu od izlaza iz tunela do Jošaničke petlje, a posebno ubrzanje radova na dionicama na kojima su radovi već u toku.

Predstavnica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo obavijestila je učesnike sastanka da je pokrenuta procedura javnih nabavki putem direktnog postupka za izmjenu elaborata za eksproprijaciju „Grand“ nadvožnjaka vezano za Željeznice Federacije BiH. Ovo se, kako je najavljeno, rješava po hitnom postupku.

Premijer je ponovno zatražio da za naredni sastanak koordinacije u srijedu Direkcija za puteve KS i Ministarstvo saobraćaja, u saradnji sa nadležnim institucijama, naprave i prezentiraju članovima tima konkretni prijedlog rješenja za kružni tok kod američke ambasade i neophodne korake za gradnju nadvožnjaka u Velešićima.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana