Svijet     | 09.12.2020. 19:37 |

Visoka zvaničnica PLO Hanan Ashrawi najavila ostavku, traži političke reforme

FENA Internet

RAMALLAH,8. decembra (FENA) - Palestinska veteranska pregovaračica i aktivistica za ženska prava Hanan Ashrawi objavila je u srijedu da će podnijeti ostavku sa svoje visoke pozicije u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) krajem godine i pozvala je na političke reforme.

Ashrawi (74), nije objavila razlog za ostavku u saopćenju u kojem objavljuje svoj potez. Ona, međutim, tvrdi da je Izvršni komitet PLO, u kome je služila, "marginaliziran i isključen iz procesa donošenja odluka".

Petnaestočlani komitet, najviše tijelo PLO, predvodi palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i ne saziva ga često 85-godišnji čelnik.

- Palestinskom političkom sistemu potrebna je obnova i osvježenje uključenjem mladih, žena i dodatno kvalificiranih profesionalaca - navodi Ashrawi u saopćenju.

- Vjerujem da je vrijeme da izvedemo tražene reforme i aktiviramo PLO na način koji obnavlja njegovu poziciju i ulogu - navodi ona.

Ashrawi je saopćila da je podnijela ostavku Abasu, koji također predvodi Palestinske vlasti koje upravljaju limitiranom samoupravom na okupiranoj Zapadnoj obali na osnovu mirovnog sporazuma s Izraelom.

Ashrawi  je navela da je Abbas proslijedio odluku o prihvatanju njene ostavke Centralnom vijeću PLO, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo