Svijet     | 09.12.2020. 18:03 |

Peskov: Krim je ruska suverena teritorija

FENA Internet

MOSKVA, 9. decembra (FENA) - Krim je ruska suverena teritorija, i ta zemlja ima pravo da učini sve što je neophodno da garantira njenu sigurnost u skladu s normama međunarodnog prava, izjavio je novinarima u srijedu portparol Kremlja Dmitrij Peskov,komentirajući rezoluciju o militarizaciji Krima koju je inicirala Ukrajina i usvojena je u Generalnoj skupštini UN-a.

- U ovom slučaju, riječ je o suverenoj teritoriji Ruske Federacije koja ima slobodu da učini sve što je neophodno da osigura vlastitu sigurnost u okviru međunarodnog prava i unutar svojih međunarodnih obaveza - naglasio je Peskov.

U ponedjeljak je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o problemu militarizacije Krima kao i dijelova Crnog i Azovskog mora, koju je podnijela Ukrajina.

U korist rezolucije glasale su 63 zemlje, 17 je bilo protiv i 32 suzdržane. Brojne zemlje, među kojima su Azerbejdžan, Liban, Ujedinjeni Arapski Emirati i Uzbekistan, uopće nisu izrazile mišljenje. Pored Rusije, među zemljama koje su se usprotivile rezoluciji bile su Bjelorusija, Armenija, Kina, Srbija, Kirgistan, Iran, Sjeverna Koreja i Venecuela.

Rezolucija traži od Ruske Federacije, kao okupacijske sile da povuče vojne snage s Krima. Također poziva Rusiju da prekine prebacivati napredne sisteme naoružanja, uključujući avione i projektile sposobne da nose nuklearne glave, municiju i vojno osoblje na teritoriju Ukrajine, prenosi ruska novinska agencija Itar-Tass.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'