Svijet     | 09.12.2020. 17:09 |

Broj izraelskih domaćinstava ispod linije siromaštva porastao za 50 posto

FENA Internet

JERUSALEM, 9. decembra (FENA) - Broj izraelskih domaćinstava koja žive ispod linije siromaštva povećao se za skoro 50 posto tokom pandemije koronavirusa, sudeći po izvještaju organizacije za borbu protiv siromaštva objavljenom u utorak.

Stopa nezaposlenosti u Izraelu porasla je za više od 20 posto otkako je ta zemlja prvi put uvela nacionalni lockdown na početku epidemije u martu. Turistička indsustrija, od vitalnog značaja za Izrael, pala je pratkično na nulu a hiljade kompanija je zatvoreno. Izraelska vlada u sporenju je oko usvajanja nacionalnog budžeta, što je rezultiralo rezovima za socijalne službe.

Sudeći po izvještaju organizacije Latet, broj izraelskih domaćinstava koja žive u siromaštvu porastao je za s 20,1 na 29,3 posto u 2020. Izvještaj navodi da oko 850.000 domaćinstava u Izraelu nedostaje osnovnih stambenih, obrazovnih i zdravstvenih resursa, uz 268.000 koji su pali u siromaštvo od početka pandemije.

Izvještaj najveće izraelske nevladine organizacije za borbu protiv siromaštva zasnovan je na nalazima niza istraživanja i studija koje je proveo Latet od jula do okobra 2020.

Izrael, s 9,25 miliona stanovnika, zabilježio je više od 348.000 zaraženih koronavirusom i najmanje 2.932 potvrđenih smrtnih slučajeva, sudeći po podacima ministarstva zdravstva, prenosi AP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'