Svijet     | 09.12.2020. 16:26 |

Nacrt izjave - EU pooštrava sankcije Turskoj zbog spora u istočnom Mediteranu

FENA Internet

BRUXELLES , 8. decembra (FENA) - Evropska unija nametnut će sankcije za još turskih pojedinaca i kompanija odgovornih za bušenja morskog dna u spornim vodama istočnog Mediterana, sudeći po nacrtu zajedničke izjave pripremljenom za čelnike EU da se dogovore oko njega na samitu u četvrtak.

Ukoliko se dogovore, EU će "pripremiti dodatne liste" na osnovu sankcija koje su već na snazi od 2019. i "ukoliko bude potrebe, radit će na proširenju" njihovog obima, sudeći po nacrtu izjave u čiji je uvid došao Reuters.

Takve sankcije bilo bi među konzervativnijim mjerama dostupnim čelnicima EU, koji su najavili u oktobru da će koristiti "sve instrumente" pritiska na Tursku kako bi zaustavile njena istraživanja ugljikovodika kod obala Grčke i Kipra.

Francuska je izrazila podršku "sektorskim" sankcijama turskoj ekonomiji. Njemačka, Španija i Italija smatraju, međutim, uvođenje takvih sankcija NATO saveznici i pretendentu na članstvo u EU mjerom koja bi išla previše daleko i svrstala bi Tursku u isti tabor s Rusijom, koja se smatra neprijateljem bloka.

Spor oko eksploatacije ugljikovodika dio je šireg sporenja s Turskom, uključujuči ona oko podijeljenog otoka Kipra i turske vanjske politike u Siriji i Libiji, za koju Sjedinjene Države i EU tvrde da podriva zapadne ciljeve.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom