Bosna i Hercegovina     | 09.12.2020. 15:53 |

Zvizdić: Inicijative za ubrzanje reformskih procesa (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 9. decembar (FENA) – Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH bio je jedan zakon i gotovo deset poslaničkih incijativa koje je uputio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, a kojima se, kako je kazao, žele ubrzati reformski procese, te donošenje važnih zakona.

- Žao mi je što nije usvojena hitna procedura u vezi sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o strancima jer je zakon zadovoljavao uvjete po Poslovniku i mislim da je veoma važan jer bi bio odlična poruka za generalnu prevenciju u cilju postizanja jednog bitnog efekta odvraćanja migranata od činjenja krivičnih djela na području BiH – izjavio je Zvizdić novinarima.

Suština zakona, kako je dodao, jeste da se pošalje poruka migrantima da, ako poštuju zakone BiH, onda će i dalje država BiH prema njima imati odnos u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima i jedan humani i ljudski odnos. To je posebno važno zbog ponašanja migranata u zadnje vrijeme u Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu, povećanom broju krivičnih djela, prekršaja javnog reda i mira i nažlost ubistva prije par sedmica.

Govoreći o ostalim incijativama, Zvizdić je naglasio da je važna ona o zakonu o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom, nepokretniom  vojnom imovinom, a riječ je o 24 lokacije koje mogu ustupljene gradovima i općinama na trajno korištenje i raspolaganje sa mogućnoošću da se ostvari investicioni ciklus.

Tu si i incijative vezano za izradu zakona o elektronskim komunikcijama, zatim lex specialis zakona o sprečavanju nezakonitog govora mržnje na internetu, kao i inicijativa da se usvoje strateški dokumenti i zakoni u vezi zaštite okoliša, razvoja i korištenja prirodnih resursa BiH, te pripremi zakona za popis stanovništva koji bi se trebao dogoditi 2023. godine.  

Zvizdić je u odgovoru na novinarsko pitanje ocijenio da je došlo vrijeme da se raspravlja o ustavnim rješenjima BiH, te omogući prelazak iz dejtonske u briselsku fazu.

- Moramo uskladiti Ustav BiH sa savremenim rješenjima koja postoje u EU. Ustavna materija je najvažnija u svakoj državi i zahtijeva široke kosultacije, visoki koncenzus onih koji učestvuju u izmjenama i dopunama ustava – izjavio je Zvizdić.

Kada je riječ o pismu namjere sa MMF-om u vezi novog kreditnog aranžmana, Zvizdić je naglasio da reforme moraju predhoditi dobijanju novca.

- Ako Parlament tako nešto odluči, naravno da nije problem da ima saznanja o sadržaju pisma namjere sa MMF-om, ali je uobičajeno da predstavnici najvećeg nivoa izvršne vlasti pregovaraju o pismu namjere – naveo je Zvizdić.  

Pogledajte https://fena.ba/video/5154/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1gvopedwe3WayY1mLMz4W09gtTcDTomom?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta