Bosna i Hercegovina     | 09.12.2020. 13:59 |

Poslanici PSBiH odbili po hitnom postupku razmatrati ukidanje jubilarne naknade

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su po hitnom zakonodavnom postupku razmatrati ukidanje jubilarnih naknada izabranim i imenovanim dužnosnicima.

Prijedlog je to poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu PSBiH Saše Magazinovića koji je zatražio da se o izmjenama dva zakonska rješenja koja to pitanje tretiraju poslanici izjašnjavaju po hitnom zakonodavnom postupku.

No, poslanici su odbili po hitnom postupku izjašnjavati se o izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine jer nije bilo dovoljno entitetske većine te će usaglašavanje u Kolegiju Doma uslijediti na jednoj od narednih sjednica.

Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na novčanu naknadu po osnovu jubilarnih nagrada za vrijeme provedeno na radu. Visina jubilarne nagrade utvrđuje se posebnim aktom Vijeća ministara, a kriterij za utvrđivanje visine naknade je prosječna plata u BiH i dužina efektivnog radnog staža u bh. institucijama.

Također poslanici su danas odbili i po hitnom postupku razmatrati izmjene Zakona o strancima koje je predložio dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić (SDA) uz obrazloženje da bi se time jasno poslala poruka da nasilje neće biti tolerirano.

Kako je ocijenio država kroz sistem generalne prevencije treba poslati jasnu poruku migrantima/strancima koji borave u BiH da neće biti tolerirano nasije i kršenja javnog reda i mira u BiH te da to može biti zakonski razlog za stavljanje pod nadzor i deportaciju.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima BiH je da se izmijeni i dopuni član koji se odnosi na razloge za izricanje mjere protjerivanja stranim državljanima.

Zvizdić je predložio da se u tom kontekstu omogući protjerivanje stranih državljana koji su pravosnažno osuđeni za prekršaje s elementima nasilja ili kršenje javnog reda i mira.

Precizirano je i da će nadležni organi moći izricati mjere protjerivanja i za krivična djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, a ne samo za krivična djela koja se odnose na trgovinu opojnom drogom.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!