Najave     | 09.12.2020. 13:51 |

Sutra naučni skup 'Izazovi memorijalizacije genocida u Bosni i Hercegovini'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - “Izazovi memorijalizacije genocida u Bosni i Hercegovini“, naziv je naučnog skupa koji će biti održan 10.decembra ove godine u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Skupu, koji će koji će u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu okupiti domaće naučne radnike i stručnjake, prisustvovat će dvanaest domaćih izlagača koji će predstaviti svoje radove o temi memorijalizacije genocida u BiH.

Cilj naučnog skupa je da se napravi pregled bh. iskustva u memorijalizaciji genocida kao i da se identifikuju izazovi s kojima se naše društvo po tom pitanju suočava.

Skup organiziraju Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Institut za društvena i religijska istraživanja te Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Te institucije organiziranjem takvih konferencija pokazuju i kontinuitet u izučavanju naučne oblasti genocida, a nastoji se doprinijeti javnoj diskusiji o toj veoma važnoj temi.

To je druga konferencija koju Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka organizuje o temi memorijalizacije. Imala je međunarodni karakter i održana je 2015. godine na dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici, a okupila je svjetske i domaće stručnjake koji su pružili odgovore na temu kako se sjećati žrtava genocida.

Skup će sutra biti održan uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera. Uživo prenos bit će omogućen putem Facebook profila BIR Televizije, javlja MINA.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta