Ekonomija     | 09.12.2020. 13:26 |

Bevanda očekuje dogovor o novom zaduženju kod MMF-a

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mira Pekić zatražila je odgovor o utrošku sredstava iz budžetske rezerve u posljednja dva mjeseca.

Kaže da je dobila pismeni odgovor, ali u njemu je rečeno da do 30. septembra nije bilo odluka Vijeća ministara BiH koje su se ticale trošenja budžetskih sredstava od 27,8 miliona KM za sanaciju ekonomskih šteta.

Odgovorio joj je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda koji je kazao da Ministarstvo na tromjesečnom nivou podnosi izvještaje o utrošku sredstava, najavljujući da će na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH biti razmatrana informacija o korištenju sredstava iz budžetske rezerve.

Napomenuo je da je posebnom odlukom Vijeća ministara na stavci "Pomoć za Covid" donesena odluka o raspodjeli sredstva u iznosu od 14,4 miliona KM entitetima i Brčko distriktu.

Poslanik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić od ministra finansija i trezora zatražio je odgovore o novom kreditnom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kao i uvid u Pismo namjere i Memorandum kako bi vidio za šta su planira sredstva od zaduženja.

Za Nešića je zabrinjavajuće što sedam ljudi uime svih institucija donosi odluku o iznosu zaduženja, ali sadržaju Pisma namjere pojašnjavajući da posjeduje informacije da će BiH preuzeti obaveze koje "narušavaju suverenitet zemlje i entiteta".

Bevanda je naglasio da je u Pismu namjere jasno navedeno da je potrebno usvojiti državni budžet i Zakon o električnoj energiji, a koji već pet godina stoji u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dodajući da sredstva od MMF-a koriste entiteti.

Pojasnio je da nije u mogućnosti poslaniku dostaviti Pismo namjere imajući u vidu činjenicu da su pregovori u toku, a podsjetio je i da je jučer prekinuta sjednica Fiskalnog vijeća koja bi trebala biti nastavljena u petak.

Ministar Bevenda izrazio je nadu da će biti postignut dogovor o tom pitanju jer je Bosni i Hercegovini potreban taj novac, ali je naglasio da neće potpisati Pismo namjere i Memorandum bez jasno propisanih kriterija za raspodjelu novca.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) jučer je predsjedavao sjednicom Fiskalnog vijeća BiH na kojoj nije postignuta saglasnost o Pismu namjere s MMF-om, kojim BiH traži novi aranžman u iznosu od 1,5 milijardi KM.

Fiskalno vijeće BiH je zaključilo da se obave dodatne konsultacije, a naredna sjednica Fiskalnog vijeća BiH sazvana je za petak, 11. decembra.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'