Bosna i Hercegovina

Vlada HNŽ-a pozvala zdravstvene radnike na dijalog i kompromis

Saopćenje

MOSTAR, 9. prosinca (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) je kroz korektan dijalog sa socijalnim partnerima, uspješno, tijekom proteklog razdoblja, okončala pregovore i potpisala kolektivne ugovore sa svim sindikatima te iskazala punu spremnost za nastavkom razgovora i s onim sindikatima s kojima takav ugovor nije ponovo potpisan, priopćeno je u srijedu iz Ureda za informiranje Vlade HNŽ-a.

Navode kako su tijekom 2018. potpisani granski kolektivni ugovori koji su omogućili povećanje plaća svim proračunskim korisnicima - prosvjetnim djelatnicima, policijskim službenicima, državnim službenicima i namještenicima za ukupno više od 15 posto kroz tri godine.

Također, potpisan je važeći trogodišnji Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ-a kojim je omogućeno povećanje plaća liječnika i stomatologa od 20 do 34 posto, te jednogodišnji kolektivni ugovor s ostalim djelatnicima u zdravstvu, navodi se u priopćenju Ureda za informiranje Vlade HNŽ-a.

 Iz Vlade ističu kako su u tijeku pregovori sa sindikatom policije i sindikatom državnih službenika i namještenika, a razmatraju se i dodatni zahtjevi sindikata u osnovnom i srednjem obrazovanju.

"Razgovori teku u korektnom ozračju, uz puno razumijevanje socijalnih partnera za stanje u kojem se nalazimo, a koje je dodatno usložnjeno pandemijom koronavirusa", napominju u županijskoj Vladi.

Svi spomenuti razgovori i pregovori, napominju, uvijek su vođeni u dobroj vjeri isključivo s ciljem donošenja rješenja prihvatljivih za sve. 

"Na takav način Vlada je pristupila i pitanju usuglašavanja kolektivnog ugovora s Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB-a Mostar koji predstavlja 2400 medicinskih sestara i tehničara, te drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja, od ukupno 4100 uposlenika u oblasti zdravstva u HNŽ-u", podsjećaju iz županijske Vlade.

Napominju kako dijalog nije mogao započeti prije nego što su se o statusu Sindikata, odnosno njegovoj reprezentativnosti i drugim pitanjima, očitovala nadležna tijela te da iz tog razloga taj proces nije tekao očekivanom dinamikom.

Nakon što su se stekli zakonski uvjeti, nastavljene su potrebne aktivnosti te je Vlada, na sjednici održanoj 9. rujna ove godine, na prijedlog resornog Ministarstva, jednoglasno donijela Zaključak kojim je Sindikatu ponudila zaključivanje kolektivnog ugovora s identičnim materijalnim i nematerijalnim pravima i obvezama kako je to definirano važećim trogodišnjim Kolektivnim ugovorom o pravima i obvezama radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ-a, odnosno povećanje koeficijenata složenosti zanimanja u istom rasponu postotaka za koje su povećani i koeficijenti složenosti zanimanja u Kolektivnom ugovoru iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije potpisanom 2018. godine, navodi se u priopćenju.

Budući da ovaj Sindikat nije prihvatio ponuđeni prijedlog, Vlada je, dodaju, putem resornog Ministarstva, poduzela sljedeće korake kako bi se stvorile zakonske pretpostavke za otvaranje pregovora.

Na tom tragu, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na prijedlog resornoga Ministarstva donijela jednoglasnu odluku o pokretanju postupka pregovaranja za zaključenje granskog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva na području HNŽ-a.

Kako navode, njezin sastavni dio je Protokol o vođenju pregovora radi zaključenja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriju HNŽ-a.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, odmah po primitku navedenih dokumenata dostavilo ih je reprezentativnom sindikatu – Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar, čime su stvoreni svi pravni preduvjeti za početak pregovora“, ističe se u priopćenju.

Vlada HNŽ je kao datum početka pregovora, kako se kaže u priopćenju, odredila 11. prosinca ove godine, a pregovore će, u njezino ime, voditi devetočlani Pregovarački tim, imenovan Rješenjem Vlade HNŽ-a, a koji predvode ministri zdravstva i financija.

 

 

(FENA) N.M.