Bosna i Hercegovina     | 09.12.2020. 12:50 |

Potpisan Memorandum o saradnji Ombudsmena BiH i Pučkog pravobraniteljstva RH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine - Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić i pučka pravobraniteljica Republike Hrvatske (RH) Lora Vidović potpisali su danas Memorandum o razumijevanju te dvije institucije.

Cilj potpisivanja Memoranduma je stvaranje organizacionih uslova za saradnju u oblasti zaštite prava građana, postupanja po žalbama i drugim aktivnostima koje se odnose na zadatke i svrhe rada pomenutih institucija, te doprinos zaštiti ljudskih prava i sloboda, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Kako se navodi, Memorandomom se uspostavlja okvir za razvoj partnerske saradnje strana potpisnica, što između ostalog podrazumijeva razmjenu iskustava, najboljih primjera iz prakse i informacija koje se odnose na postupanje po žalbama, te međusobno informisanje i pomoć u slučajevima kršenja prava i sloboda državljana Republike Hrvatske na teritoriji Bosne i Hercegovine i državljana Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Hrvatske o čemu institucije saznaju iz podnesenih žalbi, ali i provođenje zajedničkih projekata i programa, organizaciju uzajamnih posjeta, stažiranja, obuka, radionica...

Istovremeno, potpisnici su izrazili spremnost za jačanje prijateljskih odnosa i saradnje u oblasti zaštite prava građana i doprinosa zaštiti ljudskih prava i sloboda u svojim državama na načelima ravnopravnosti i uzajamne koristi, a u skladu sa zakonima i propisima svojih država, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta