Bosna i Hercegovina     | 09.12.2020. 12:19 |

Marinković-Lepić: Priču o promjeni Ustava moramo vratiti u Parlament

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu u predmetu Pudarić protiv Bosne i Hercegovine, kojom je utvrdio da je BiH diskriminirala Svetozara Pudarića u vezi s pravom na kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda s teritorije Federacije BiH. 

Tim povodom reagirala je Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke (NS) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH:

- Nakon presude 'Sejdić-Finci' koja jasno kaže da je Ustav BiH diskriminatoran prema manjinama imali smo pravni osnov da ga mijenjamo. On se vremenom pojačavao presudama u slučaju Zornić, koja se izjasnila kao građanka BiH te u slučaju Pilav koji je kao Bošnjak iz RS-a onemogućen da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH. Sad imamo i presudu u slučaju Pudarić koji se kao Srbin iz FBiH nije, također, mogao kandidirati na istu poziciju. Još nam nedostaje presuda koja će potvrditi da se i Hrvati iz RS-a ne mogu kandidovati za člana Predsjedništva BiH. Nadam se da nećemo i na nju čekati kako bismo mogli zaključiti da je naš Ustav diskriminatoran prema svim građanima i građankama BiH i da ćemo pokrenuti procese njegovih izmjena - navodi Marinković-Lepić, saopćeno je iz Naše stranke.

Marinković-Lepić ističe kako su sve nabrojane presude, presude protiv Ustava BiH, kojim se, "paradoksalno, garantuju sva prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima".

Istovremeno, potcrtava kako prvi korak kojim se mora krenuti u izmjene Ustava jeste da se "rasprava o njima dovede u Parlament BiH iz kuloara i da se istrgne iz ruku samozvanih etno-lidera kojima služi za dnevnopolitička prepucavanja".

- U tom smislu dio odgovornosti snosi i međunarodna zajednica koja mora te političare prestati tretirati kao partnere i time simbolički suverenitet države prebacivati na narode s države. Država smo svi mi, i manjine, i tzv. Ostali, i Srbi u Federaciji i Hrvati i Bošnjaci u RS. Samo država može da nas predstavlja, ali joj moramo dati snagu, a to možemo samo slabljenjem upravo tih spomenutih lidera i ideologije nacionalizma zbog koje i jesmo u ovom stanju - poručila je Marinković-Lepić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!