Svijet     | 09.12.2020. 10:46 |

Predsjednik GRECO-a: Ne smije biti prostora za korupciju u zdravstvenom sektoru

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 9. decembra (FENA) - Grupa država za borbu protiv korupcije (GRECO) danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Tom prilikom se predsjednik GRECO-a Marin Mrčela obratio Vijeću Evrope, kazavši da poziva sve države članice GRECO-a da osiguraju transparentnost i odgovornost u politikama javnog zdravstva nakon obećavajućih vijesti o vakcini protiv COVID-19.

- Korupcija ne smije biti zastupljena u zdravstvenom sektoru. Mora se izbjegavati sukob interesa. Javne nabavke moraju se izvoditi sa integritetom, kredibilitetom i transparentnošću - kazao je on.

Dok vlade reaguju na vanredne situacije izazvane pandemijom koncentrisanjem ovlasti, privremenim oduzimanjem prava i sloboda i ulivanjem velike količine novca u ekonomiju radi ublažavanja krize, rizici od korupcije ne bi trebali biti potcijenjeni.

- Detaljne smjernice izdate u aprilu ove godine za sprečavanje rizika od korupcije u ovoj pandemiji treba pažljivo slijediti u svim državama članicama. Ove smjernice mogu biti učinkovito sredstvo za sprečavanje koruptivne prakse u javnom ili privatnom sektoru, bilo da su povezane sa sistemom javne nabavke, primanjem mita u zdravstvenim uslugama, korupcijom u istraživanju i razvoju novih proizvoda (R&D), uključujući sukobe interesa i uloge lobiranja ili prevare povezane s COVID-19 u vezi s krivotvorenjem medicinskih proizvoda - dodao je Mrčela.

Kazao je da je iskorištavanje ili ugrožavanje zdravlja ljudi zbog ostvarivanja nezakonite lične koristi jednaka "ugrožavanju naših života i jednostavno je neprihvatljiva. Ugroženo je pravo na život."

- U tom kontekstu, visoki politički lideri moraju voditi vlastitim primjerom, čak i više u vrijeme krize. U velikom broju naših država članica - i u Evropi i u Sjedinjenim Državama - to nije uvijek bio slučaj. Napadi na pravosuđe i provođenje zakona ili njihovo korištenje u stranačke političke svrhe, ušutkivanje ili uznemiravanje novinara ili bilo koga ko ima drugačiji pogled, obećavanje da će zamijeniti ili potkopati institucije s kojima se političari ne slažu, diskreditirajući zviždače ili im ne pružajući zaštitu u kojoj bi trebali uživati, ignorisanje najosnovnijih etičkih pravila i, povremeno, pristojnosti, širenje "lažnih vijesti", primjeri su situacija kojima smo prečesto svjedočili 2020. godine - naglasio je Mrčela.

Peti krug evaluacije GRECO-a, koji se fokusira na sprečavanje korupcije u centralnim vladama, uključujući najviše izvršne funkcije i u provođenju zakona, bit će ključan u podsjećanju 50 država članica GRECO-a na njihove obaveze i isticanju najboljeg pravca djelovanja u mnogim područjima. Potrebne su nam, kako se ističe, vlade da djeluju u skladu sa standardima koji su nas ujedinjavali u posljednjih 70 godina.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, GRECO je pokrenuo svoj Twitter nalog @coeGRECO.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu