Svijet     | 08.12.2020. 20:38 |

Zovko poziva Vijeće na prekid daljnjeg odlaganja pristupnih pregovora

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 8. prosinca (FENA) – Ususret sljedećem sastanku ministara europskih poslova, zastupnica Željana Zovko i ostali zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su Vijeće da odobri pregovaračke okvire za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

U zajedničkoj izjavi o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, čiji su potpisnici potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, Željana Zovko i više od 20 zastupnika u Europskom parlamentu, predstavnici političkih skupina apeliraju na sve uključene strane da nađu načina za pokretanje pristupnih pregovora s ove dvije zemlje prije kraja godine.

Upozoravajući da trenutni zastoj u pristupnim razgovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ugrožava kredibilitet Europske unije na zapadnom Balkanu, potpisnici pozivaju Bugarsku i Sjevernu Makedoniju da postignu kompromis oko neriješenih bilateralnih pitanja kako bi spriječili daljnje odgađanje pristupnog procesa.

"Bugarska bi trebala što prije, a u svakom slučaju tijekom prosinca, dozvoliti otvaranje međuvladine konferencije sa Sjevernom Makedonijom, čime će priznati napore koje Sjeverna Makedonija ulaže u proces pristupanja Uniji, dok se od Sjeverne Makedonije, kao buduće države pristupnice, očekuje da se maksimalno potrudi oko rješavanja postojećih problema", stoji u zajedničkoj izjavi.

Potpisnici zajedničke izjave smatraju da i Albanija zaslužuje napredak na putu prema Europskoj uniji, s obzirom na velike napore koje posljednjih godina ulaže u provođenje reformi, posebice pravosuđa, te imajući u vidu pozitivnu ocjenu Komisije. No, da bi ispunila sve uvjete iz zaključaka Komisije, i Albanija mora uložiti dodatne napore na nekoliko polja, priopćeno je iz Ureda Željane Zovko.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo