Bosna i Hercegovina     | 08.12.2020. 20:10 |

Jačati kapacitete medija za promociju medijske i informacijske pismenosti

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Kao dio razvoja i promocije medijske i informacijske pismenosti, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu organizirao je interaktivnu radionicu "Jačanje kapaciteta medija za promociju medijske i informacijske pismenosti i pozitivnog pripovijedanja".

Cilj interaktivne radionice je da se u radu s novinarima i urednicima razmijene mišljenja i praktična iskustva, te da se akcentiraju izazovi i problemi u njihovom radu kada je u pitanju medijska i informacijska pismenost i pozitivno pripovijedanje.

Rukovodilac Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu doc. dr. Emir Vajzović govorio je o medijskoj i informacijskoj pismenosti u Bosni i Hercegovini kazavši da je to proces zasnovan na cjeloživotnom učenju.

- To je krovna kompetencija koja je potrebna društvu koje je doživjelo transformaciju, a naše društvo i cijeli region već i jeste - dodao je Vajzović.

S Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr. Vuk Vučetić govorio je o ulozi novinara u promociji medijske i informacijske pismenosti.

Vučetić je posebnu pažnju posvetio brojnim redakcijama koje se osnivaju kako bi se bavile provjerom činjenica te je naveo nekoliko primjera koji i uz pomoć tehnologija provjeravaju objavljene vijesti, ali one koji pozivaju na više analitičko izvještavanje.

Profesorica Ana Milojević s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu naglasila je da je  rad na informacijskoj pismenosti još važniji u vrijeme krize kakva je pandemija koronavirusa, a istaknula je i da pozitivno pripovijedanje ne nailazi na dobar odgovor publike.

Na radionici je naglašeno i potreba dodatnog usavršavanja i obrazovanja iz ove tematike.

Interaktivna radionica dio je Zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost", koji u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji provode UNESCO, UNICEF i UNDP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana