Ekonomija     | 08.12.2020. 14:59 |

U Privrednoj komori RS formirana Grupacija organskih proizvođača

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 8. decembra (FENA) - Povećanje obima organske proizvodnje hrane i zastupanje interesa proizvođača, neki su od osnovnih ciljeva danas osnovane Grupacije organskih proizvođača, u okviru Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije Privredne komore Republike Srpske.

Za predsjedavajućeg Grupacije, na konstitutivnoj online sjednici izabran je Radovan Anđelić iz privrednog društva Anđelić d.o.o. Trebinje, dok će funkciju zamjenika predsjedavajućeg obavljati Nedeljko Kusturić iz privrednog društva Prirodno bilje d.o.o. Banja Luka.

Jedna od glavnih tema današnjeg sastanka bio je i Pravilnik o uslovima korištenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda, o kojem će se Grupacija pisanim putem očitovati resornom ministarstvu.
Na sjednici je, između ostalog, rečeno da je značaj organske proizvodnje hrane, ali i povećana potražnja potrošača za proizvodima ove vrste u posljednje vrijeme rezultirala većim interesovanjem poljoprivrednih proizvođača sa prostora Republike Srpske za organskom proizvodnjom.

Prethodnih godina među organskim proizvođačima sa prostora RS najveću zainteresovanost izazivalo je sakupljanje šumskih plodova, ljekovitog bilja i gljiva, dok je proizvodnja povrća i voća, kao i žitarica, te njihove prerađevine u stalnom porastu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Privredne komore RS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'