Bosna i Hercegovina     | 08.12.2020. 14:37 |

Tužiteljstvo najavilo hitnu istragu u vezi s objavljivanjem ličnih podataka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine oglasilo se danas saopćenjem za javnost povodom objavljivanja u javnosti optužnice ili dijelova optužnice, te ličnih podataka osumnjičenih u predmetu Fadil Novalić i drugi, u kojem navodi da će u vezi s tim biti provedena hitna istraga. 

- Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba u tom predmetu u dane 30.11. do 02.12.2020. godine, kojom prilikom je osumnjičenima predat zapisnik o ispitivanju, u kojem je naznačen osnov sumnje za koji se sumnjiče, u medijima je objavljen dio tog zapisnika, lažno prikazan kao 'nacrt optužnice' - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, nakon što je Tužiteljstvo BiH sačinilo i dostavilo na potvrđivanje Sudu BiH optužnicu broj: T20 0 KTO 0018837 20  od 04.12.2020. godine protiv osumnjičenih Fadila Novalića i drugih, optužnica je objavljena u medijima, a sadržajem objave obuhvaćeni su i lični/osobni podaci osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka. 

- Osim što je navedenim nezakonitim postupanjem javnost dovedena u zabludu, dostavljanjem  medijima nepotvrđene optužnice počinjene su brojne nezakonitosti u pogledu neovlaštenog objavljivanja ličnih/osobnih podataka osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka - ističu iz Tužiteljstva BiH. 

Istovremeno, naglašavaju kako je spomenutim postupcima narušen integritet postupka potvrđivanja optužnice od Suda BiH, te ugrožena prava osumnjičenih osoba i svjedoka.

- Tužiteljstvo BiH svako neovlašteno činjenje dostupnim dokumenata i sadržaja iz kaznenog spisa shvata kao još jedan u nizu pritisaka na rad u ovom predmetu - navodi se.

U vezi s tim, Tužiteljstvo BiH obavještava javnost da će radnje činjenja dostupnim ili ustupanja dokumenata i podataka iz spisa, a za koje se saznalo ili došlo u okviru sudskog postupka, a koji se po zakonu ne smiju učiniti dostupnim, biti predmetom hitne istrage, zbog osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo – povreda tajnosti postupka.

Također, Tužiteljstvo BiH će o spomenutom upoznati Agenciju za zaštitu ličnih/osobnih podataka (AZOP) BiH od koje će biti zatraženo poduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti, u pogledu sankcioniranja objelodanjivanja ličnih/osobnih  podataka osumnjičenih osoba i svjedoka.

- O svemu navedenom će biti žurno obaviještene i domaće i međunarodne organizacije koje prate rad na predmetima korupcije visoke razine, te će biti zatraženo njhovo žurno uključivanje u postupak praćenja rada državnih organa na ovom predmetu kako bi se spriječile zlouporabe u postupku - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'