Ekonomija     | 08.12.2020. 12:44 |

Komisija PD PSBiH podržala tri inicijative Denisa Zvizdića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Na 8. sjednici Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštne BiH podržana je poslanička inicijativa Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o nadzoru nad tržištem BiH radi njegovog usklađivanja sa pravnom tekovinom EU.

Usklađivanje se odnosi na Uredbu br. 765/2008 Evropskog parlamenta i Vijeća od 9. jula 2008. kojom se utvrđuju zahtjevi za akreditovanje i nadzor nad tržištem koji se odnose na stavlјanje na tržište različitih proizvoda.

Komisija je podržala i poslaničku inicijativu Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku, a ne kasnije od 30 dana od dana usvajanja te inicijative, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH, kako bi realizovali obaveze iz Trećeg energetskog paketa iz Ugovora o uspostavlјanju Energetske zajednice i obaveze preuzete Analitičkim izvještajem Evropske komisije iz Mišlјenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Podržana je i poslanička inicijativa Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom PSBiH zadužuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u roku 60 dana od dana usvajanja ove inicijative izradi i dostavi Vijeću ministara BiH na usvajanje prvi nacrt Integrisanog energetskog i klimatskog plana BiH (NECP), a što je obaveza ovog ministarstva iz Akcionog plana Vijeća ministara BiH za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'