Ekonomija     | 08.12.2020. 11:16 |

Krediti EBRD-a i EU za mala i srednja preduzeća u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) provode projekt “Program za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH”, a godinu dana nakon projekta osigurano je 16,23 miliona eura kredita EBRD-a malim i srednjim preduzećima.

Također, učesnici projekta mogu očekivati ​​više od dva miliona eura bespovratnih sredstava Evropske unije.

EBRD tim projektom osigurava ukupno 26 miliona eura lokalnim malim i srednjim preduzećima. Preduzeća koja se prijavljuju za kredite, također, mogu iskoristiti tehničku pomoć u pripremi projekata, kao i  poticaj od 15 posto, a koje finansira Evropska unija.

“Program za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” razvijen je posebno kako bi pomogao malim i srednjim preduzećima u privatnom vlasništvu da ispune EU propise i razumiju povezane zahtjeve za poboljšanje njihovih proizvoda i procesa.

Trenutna podrška EBRD-a i EU osmišljena je u smjeru povećanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća na lokalnim, regionalnim i EU tržištima kroz usklađivanje sa EU direktivama i standardima u oblastima zaštite na radu, zaštite životne sredine i sigurnosti i kvaliteta proizvoda.

Kroz kreditnu liniju EBRD-a do danas je finansirano čak 85 projekata ukupne vrijednosti 16,23 miliona eura, od kojih je 56 već implementirano i odobreno, dok je 29 projekata u procesu odobravanja. Finansirani projekti su iz oblasti proizvodnje (50 projekata), maloprodaje i usluga (11 projekata), hrane i pića (devet projekata), transporta (sedam projekata), medicinskog sektora (četiri projekta), građevinarstva (dva projekta) te poljoprivrede i poljoprivredne industrije (dva projekta), saopćeno je iz EBRD-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'