Kultura     | 08.12.2020. 09:34 |

Međunarodni simpozij 'Muzika u društvu' okuplja stručnjake iz deset zemalja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) – Međunarodni bijenalni simpozij "Muzika u društvu" bit će otvoren u četvrtak 10. decembra u organizaciji Muzikološkog društva Federacije Bosne i Hercegovine i Muzičke akademija UNSA, a okupit će 59 učesnika iz deset zemalja.

Prema riječima jednog od osnivača Simpozija Ivana Čavlovića, vizija iza utemeljenja Simpozija 1998. godine bila je "uspostaviti ratom prekinute ljudske veze i uključiti savremenu bosanskohercegovačku muzikologiju u svjetske muzikološke tokove". Nakon 22 godine, Simpozij je prevazišao namjere svojih osnivača, dosegavši poziciju jedne od najznačajnijih regionalnih tački susreta muzikologa, etnomuzikologa, muzičkih pedagoga, teoretičara muzike, te naučnika i eksperata iz srodnih oblasti koji su posvećeni istraživanju fenomena muzike u društvu, saopćeno je iz Muzičke akademije UNSA.

Ove godine Simpozij nije zaustavila ni pandemija, te se on po prvi put održava u formi videokonferencije. Na taj će se način u virtuelnom Sarajevu susresti učesnici u četiri simpozijska programa.

Aktivnosti Simpozija započinju ceremonijom otvaranja u četvrtak, 10. decembra  u 10 sati, na kojoj će se učesnicima obratiti predsjednica Muzikološkog društva Federacije BiH Amila Ramović, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Ališer Sijarić, te prorektoresa za umjetnosti Univerziteta u Sarajevu Tamara Karača Beljak.

Centralni program čine radne sesije koje će 10, 11. i 12. decembra predstaviti nova naučna saznanja iz različitih domena muzičke nauke i pridruženih disciplina. Posebna sesija bit će posvećena aspektima muzičkog života u dobu obilježenom pandemijom COVID-19. 

U petak, 11. decembra u 16.30 bit će priređen skup naslovljen "100 godina od rođenja Zaima Imamovića". O njegovoj ulozi na ovom susretu govorit će etnomuzikologinja Maja Baralić Materne, urednica muzičkog programa BH Radija 1, historičarka književnosti Nirha Efendić, kustosica za usmenu poeziju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, književnica Lejla Kalamujić, autorica biografije Zaima Imamovića, etnomuzikologinja Tamara Karača Beljak, profesorica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te Damir Imamović, muzičar i član porodice Zaima Imamovića.

Finale Simpozija bit će obilježeno skupom u povodu smrti Zije Kučukalića, kapitalne ličnosti za razvoj muzikologije u Bosni i Hercegovini, i posebno Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. O Kučukaliću govorit će kolege i studenti, Maja Baralić Materne, Svjetlana Bukvich, kompozitorica i profesorica na City University of New York, Mladen Milićević, kompozitor i profesor na Loyola Marymount University u Los Angelesu, Ankica Petrović, etnomuzikologinja i socijalna antropologinja, ranije profesorica na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i University of California, Los Angeles, te Aleksandra Wagner, danas profesorica na The New School, New York i psihoanalitičarka u privatnoj praksi, nekoć studentica Zije Kučukalića na Odsjeku za muzikologiju sarajevske Muzičke akademije.

Svi programi 12. Međunarodnog simpozija "Muzika u društvu" bit će dostupni za javnost. Link za pristup bit će objavljen u srijedu, 9. decembra na internet stranici Muzikološkog društva www.muzikolosko-drustvo.ba, te Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, www.mas.unsa.ba, na kojima se nalazi i program cijele konferencije, najavili su iz Muzičke akademije UNSA.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta