Regija     | 08.12.2020. 08:28 |

Slovenski ministar razgovarao s Pompeom o bilaterali i regionalnim inicijativama

FENA Agencije

WASHINGTON/LJUBLJANA, 8. prosinca (FENA) - Američki državni tajnik Mike Pompeo razgovarao je u ponedjeljak sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom o skorom slovenskom predsjedanju EU-om, bilateralnim odnosima i regionalnim inicijativama.

Kako je prenijela Hina, Logar, koji je započeo s dvodnevnim posjetom SAD-u, američkog je kolegu obavijestio o pripremama Slovenije za predsjedavanje Vijećem EU-a u drugoj polovici sljedeće godine, te kazao da će se u toj ulozi službena Ljubljana zauzimati za bliske odnose  EU-a i SAD-a.

Logar i Pompeo su u razgovoru izrazili zadovoljstvo aktualnim stanjem odnosa Slovenije i Sjedinjenih Država, koji su se "u zadnje vrijeme podigli na novu razinu", a istaknuli su važnost suradnje u regionalnim inicijativama poput Inicijative triju mora i Transatlantskoj energetskoj suradnji, objavilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

U SAD-u boravi i slovenski ministar za energetiku Jernej Vrtovec, koji će sa pomoćnikom državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Philipom Reekerom potpisati memorandum o suradnji na području civilnog korištenja nuklearne energije.
Vjeruje se da je riječ o dokumentu koji otvara mogućnost natjecanja američkih tvrtki u mogućoj gradnji drugog bloka nuklearke Krško, kad za to dođe politička odluka vlasti u Sloveniji. No Vertovec je novinarima kazao da memorandum ne predstavlja podlogu ni za kakav konkretni posao, nego je to "katalizator" za dodatnu suradnju u transferu iskustva i znanja između dviju država.

U Sloveniji se na posjet, tijekom kojega će dva slovenska ministra kontaktirati s nekim članovima Kongresa i sastati se s članovima slovenskog iseljeništva u Americi, u novinarskim i diplomatskim krugovima gleda sa skepsom s obzirom na njegov timing. Do njega dolazi pred sam kraj rada sadašnje administracije predsjednika Trumpa, a nije poznato je li ostvaren neki kontakt s ekipom izabranog budućeg predsjednika SAD-a Joea Bidena.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!