Svijet     | 07.12.2020. 18:05 |

Pojas Gaze ostao bez testova na koronavirus, apeluje za pomoć

FENA Internet

GAZA, 7. decembra (FENA) - Pojas Gaze ostao je bez testova na koronavirus i apelovano je na međunarodne organizacije da pomognu u povećanju njihovih zaliha, sudeći po direktoru centralne laboratorije u palestinskoj priobalnoj enklavi.

- Nismo primili nikakve materijale za testiranje u posljednjih četiri dana - izjavio je direktor laboratorije Ameed Mushtaha u ponedjeljak.

To je jedina laboratorija na palestinskoj teritoriji koja može obavljati testiranja na koronavirus.

Dodao je da je ministarstvo zdravstva Gaze zatražilo od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Ujedinjenih nacija i Palestinskih vlasti da odmah pošalju medicinsku pomoć u Gazu.

Savjetnik u ministarstvu zdravstva u Gazi izjavio je da je WHO pristao da isporuči 5.000 testova.

Palestinske vlasti, koje vladaju drugom palestinskom teritorijom na Zapadnoj obali, i same, međutim, pate od nestašice testova, i također su se obratile WHO za pomoć.

Ministarstvo zdravstva u pojasu Gaze, pod upravom Hamasa, zabilježilo je 10 smrtnih slučajeva i 471 novi slučaj zaraze u protekla 24 sata, ali je broj obavljenih testiranja mnogo niži od uobičajenog.

Broj zaraženih je nedavno buknuo u Gazi, gdje dva miliona ljudi živi u mizernim uslovima s dotrajalom infrastrukturom.

Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama, UNRWA, upozorila je da bi zdravstveni sistem priobalnog pojasa teritorije mogao da se uruši ukoliko broj zaraženih nastavi da raste.

U međuvremenu je na Zapadnoj obali, premijer Palestinskih vlasti Mohammad Shtayyeh objavio sedmodnevni lockdown u Bethlehemu, Hebronu, Nablusu i Tulkarmu, koji stupa na snagu od četvrtka navečer.

Ministarstvo zdravstva Palestinskih vlasti javilo je o 1.249 novih slučajeva COVID-19 u protekla 24 sata na Zapadnoj obali, uz deset preminulih.

Očekuje se da Palestinske vlasti prime vakcine za COVID-19 od alijanse Covax za distrubuciju vakcina. Gaza će dobiti izvjestan broj tih vakcina, ali se još ne zna kada će ih dobiti, prenosi dpa.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta